Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/blixtnedslag-orsakade-flera-brander/

Sverige

Blixtnedslag orsakade flera bränder

En blixt sprider ut sig över Malmöhimlen. Foto: Johan Nilsson/TT

Åskvädret som orsakat flera bränder under natten kan komma att fortsätta under dagen, och till kvällen väntas flera skurar och stora regnmängder. Den kraftiga nederbörden har stoppar tåg och har orsakat översvämningar i bland annat Sandviken. 

Men efter regn kommer solsken.

Det råder stopp i tågtrafiken mellan Fagersta och Snyten i Västmanland efter översvämningar på grund av kraftiga regnskurar, rapporterar Expressen.

Mellan Västerås och Fagersta råder också förseningar och inställda avgångar. Kraftiga förseningar har också uppstått på sträckan mellan Gävle och Borlänge.

Enligt SJ är allt relaterat till ovädret.

Även på Ostkustbanan mellan Gävle och Söderhamn kan man räkna med förseningar upp emot en halvtimme.

I Stockholm har översvämningar gjort att tunnelbanestationen Enskede gård behövt utrymmas vilket påverkade trafiken. Spårvagnstrafiken i centrala Stockholm stod också stilla under förmiddagen. Nu är all trafik igång igen, rapporterar P4 Stockholm.

Samtidigt har ovädret vållat bränder på flera håll. 

Flera bränder orsakade av blixtnedslag har härjat i mellersta Sverige efter det åskväder som bröt ut i natt.

Inom loppet av några timmar hade räddningstjänster fått larm om mellan fem och sex bränder, rapporterar SVT Nyheter. 

I Västmanland träffades ett bostadshus i Norberg av blixten vilket orsakade en brand på vinden som var svår att släcka.

En familj i Surahammar vaknade av att blixten slog ner i villan, vilket medförde att det började ryka på övervåningen, skriver VLT.

I Dalarna slog blixten ner i hus i Avesta och Krylbo vilket startade bränder och fick eluttag att börja ryka. Det finns inga uppgifter om att någon person har skadats i samband med bränderna.

I Uppsala tros ett blixtnedslag ligga bakom en brand i ett stall där flera hästar befaras ha dött. Polis och räddningstjänst larmades till stallet strax före midnatt, och när de kom till platsen var stallet helt övertänt.

– Man vet inte om det är några hästar som har lyckats fly, men eventuellt är det fem hästar som har brunnit inne, säger Pär Olsson vid polisen region Mitt till TT.

Ovädret ser ut att fortsätta i delar av Östra Svealand under dagen innan det rör sig vidare.

– Ja så är det, det är lite osäkra prognoser men den kraftigaste risken sett till ett område är i områden runt Roslagskusten, södra Dalarna, Gävleborg och Gotland, där har vi just nu kraftiga stråk, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI till TT.

Beroende på om molnigheten luckras upp över Östersjölandskapen kan det generera mer åskväder, säger Marie Staerk.

– Det är svårt att säga om åskan håller i sig framåt eftermiddagen och kvällen, åskan över Gävleborg kan ligga kvar flera timmar till.

För att få en överblick över var åskvädret är på väg kan man med jämna mellanrum gå in och kika på SMHI:s radar med blixt som finns på hemsidan , tipsar Marie Staerk.

På sina håll väntas också en del lokala skurar till kvällen som kan medföra stora regnmängder, främst i södra Norrland.