Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Blogginläggen det snackades om 2014

Svenska bloggosfären lever fortsatt starkt. Allt fler alternativa aktörer etableras här och får enorm räckvidd och genomslag. DN:s krönikör Emanuel Karlsten listar de bloggposter som blivit störst under året. Inte bara för att de har fått stor spridning, utan också för hur de påverkat debatten och förändrat det offentliga samtalet.

10) Lennart Holmlund – Är tiggeriet organiserat och av vem

Just när tiggardebatten var som mest infekterad bloggar Umeås socialdemokratiska kommunalråd, Lennart Holmlund. Han skriver att tiggare transporteras i ”fina Mercedes och BMW” och ”snattar oxfilé”. Det slår ner som en bomb hos S som tar avstånd från uttalandet. Holmlund själv försvarar först, men mejlar senare en offentlig ursäkt till TT där han menar att det han skrev inte var sant. Inlägget på Holmlunds blogg är borttaget.

9) Zara Larsson – Blir förbannad

Artisten Zara Larsson är 16 år, digital inföding och har sin största publik på Instagram. Men när Instagram raderade hennes bild på en kvinna med ett tampongsnöre gick hon till bloggen för att skriva av sig. Inlägget om kvinnans kropp fick enorm spridning inom målgruppen och skapade diskussioner om jämställdhet.

8) Sverige kan inte ta emot alla flyktingar

Vardagsrasismen är en av alla nya plattformar som skapats och fått stor räckvidd under året. Just när alla pratade om SD och invandringspolitik gjorde bloggen ett eget försök att göra upp med fakta och föreställningar. Inlägget får nästan hundra tusen reaktioner på Facebook.

7) Alliansfritt

Just som valrörelsens skulle dra igång skickar Max hamburgerrestaurangs vd ut ett brev till sina drygt 3.000 anställda. Han avslutar brevet med att varna sina anställda för regeringsskifte: ”Det vore fullständig katastrof för oss”. Den regeringskritiska bloggen Alliansfritt publicerade brevet och en stor debatt drog igång: Hotade Max sina anställda att rösta blått?

6) Sanna Salameh

Bolibompaprogramledaren Sannah Salameh mötte en liten flicka som stannar upp och säger att hennes pappa tycker att hon är ful. Det fick Salameh att skriva en text om rasism, självkänsla och att vägra reduceras till en kropp. Texten blev en av årets mest spridda.

5) Karin Adelsköld – Varför ska en bokare boka kvinnliga komiker när ingen vill se dem?

När ståupp-bokaren Mårten Andersson i ett internt mejl uttryckte att ”ju fler kvinnor på scen, desto färre i publiken”, tröttnade komikern Karin Adelsköld. Här sa Andersson rakt ut det hon känt flera år: klubbägare vill inte ha kvinnliga komiker på scenen. Hon startade en blogg och publicerade hela det interna mejlet och fick igång en stor debatt på flera håll om kvinnor i nöjesbranschen. Det hela slutade med att evenemanget slutfördes och att Karin Adelsköld fick sparken från projektet.

4) Inte rasist, men – SD-politiker raljerar över den ”växande negroida populationen” och förutspår inbördeskrig

Bloggen ”Inte rasist, men” drivs ideellt och fick under 2014 stort genomslag på grund av sina många avslöjanden om rasism inom Sverigedemokraterna. Mest uppmärksammat blev kanske avslöjandet i augusti att en av Sverigedemokraternas ledande politiker i Malmö, Eva-Marie Olsson skrivit på en rasistisk blogg och kommenterat rasistiskt. När bloggen själva försökte konfrontera politikern med uppgifterna ringde hon efter polisen. Till slut ledde avslöjandet till politisk time out för Olsson.

3) En natt på akuten

Tusen pressmeddelanden från Vårdförbundet hade inte kunnat förklara eller engagera så mycket som denna bloggpost. Mathilda är sjuksköterska och skrev om en typisk natt på akuten. Med förtvivlad otillräcklighet, ansvarsdumpning, men också om kärlek till sitt yrke. En debatt om villkor för sjuksköterskor följde och sjukhuset Mathilda jobbade på valde att öka bemanningen som direkt följd.

2) Mia Skäringer i Proviva-skandalen

Skådespelaren Mia Skäringer har just skrivit en av tidernas mest virala texter på Aftonbladet debatt. Det handlade om en uppgörelse med hälsohetsen, men vad varken hon eller Aftonbladet berättade var att hon samtidigt var sponsrad av hälsodrycksföretaget Proviva. Några dagar senare öppnar hon en blogg hos samma företag och skandalen var ett faktum. Aftonbladet pudlar och Skäringer menar att debattartikeln aldrig varit ett beställningsjobb utan hennes egen. Strax efter avslutar Skäringer bloggen och hänvisar till det negativa efterspelet.

1) Do you like kissing?

En bild säger mer än tusen ord och få har lyckats förklara genus-problematik så bra som Tomas ”Genusfotografen” Gunnarsson. Under 2014 höll han en omröstning om ”årets sexist” som fick enormt genomslag. Men ännu större blev hans kontroversiella bloggande reportage om vinnaren, företaget American apparel. En berättelse om modeindustrin, sexism och genus som grep tag i stora delar av Sverige och ställde klädeskedjans vd till svar i flera medier. Senare samma år avgick vd:n av oklara skäl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.