Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/blott-och-regnigt-i-helgen-sedan-vantar-soligare-vader/

Sverige

Blött och regnigt i helgen – sedan väntar soligare väder

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Två nederbördsområden står på tur dra in över Sverige i helgen. På vissa håll kan det bli ihållande regn och stora regnmängder. Men i nästa vecka kan sommaren göra comeback.

– Det blir ostadigt väder i hela landet under helgen, säger Alexandra Olsson, meteorolog på SMHI. 

Lördagen inleds med en del sol och temperaturer runt 20 grader i Götaland och Svealand. I norr väntas en del skurar men med chans till solsken. Men från sydväst kommer ett nederbördsområde in på förmiddagen som sedan sprider sig vidare upp över landet. Framåt eftermiddagen har det nått Svealand och under kvällen Norrland. 

I samband med regnvädret sjunker temperaturen till mellan 12 och 16 grader. I fjällen ligger temperaturerna på omkring 10 till 15 grader dagtid.

– Det blir ganska svalt i samband med regnet, säger Alexandra Olsson. 

På söndag är det dags för nästa regnväder att dra in. Även denna gång börjar det mulna på från sydväst och regnområdet rör sig sedan vidare upp över landet under dagen. Det kan föra med sig ganska kraftiga skurar med upp emot 20–30 millimeter på sina håll, lokalt kan det komma ännu mer.

– Det kan det vara ganska ihållande regn, säger Alexandra Olsson.

I början av nästa vecka börjar vädret att stabiliseras men veckan inleds med en del spridda skurar. I mitten av veckan väntas mer sommarlikt väder. 

– För den som hoppas på en återkomst av sommaren så ser det betydligt mer hoppfullt ut under nästa vecka även om det inte är några högsommartemperaturer. Men det kan bli runt 20 grader i Götaland och Svealand och även en bit upp längs Norrlandskusten.

Allra längst upp i norra Sverige och fjällen har däremot hösten anlänt, i alla fall meteorologiskt som innebär att temperaturen ska vara max tio grader i fem dygn i följd. 

– Hösten brukar normalt komma till fjällområdena och norra Norrlands inland så här års. 

Men även i resten av landet kan känslan av att vi går mot mörkare tider göra sig påmind. Även om dagarna kan bjuda på ganska behagliga temperaturer blir nätterna kyligare.

– Den biten med mer höstlikt väder på nätter och morgnar kan komma att förstärkas framöver, säger Alexandra Olsson.