Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

BO kallar till krismöte om utvisade tvååringen

Med anledning av tvååringen som hotas av utvisning, kallar Barnombudsmannen Socialstyrelsen och Migrationsverket till krismöte. Det gjorde han förra året också. – Då hade vi ett möte, som skulle leda till en vägledning för bättre samverkan. Men när jag ringde och påminde i juni var den försenad, säger BO Fredrik Malmberg till DN.se.

Tvååriga Haddile hotas av utvisning till Frankrike, eftersom hennes biologiska mamma, som övergav henne strax efter födseln, är fransk medborgare. Mamman har inte hörts av på ett år, men Migrationsverket har tagit beslut om att flickan ska utvisas för att kunna återförenas med modern.
Beslutet är överklagat till Migrationsdomstolen och sedan fallet blev känt har riksdagspartier, hjälporganisationer och allmänhet protesterat högljutt. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg tänker nu kalla Migrationsverket och Socialstyrelsen till ett krismöte den 3 oktober, eftersom han anser att de brustit i sin samverkan.

– Jag tar initiativ till detta möte eftersom det då nästan exakt har gått ett år sedan jag samlade Migrationsverket och Socialstyrelsen till möte om placerade barn som riskerar att avvisas från Sverige, säger Fredrik Malmberg.

BO kallade till mötet 2011 eftersom ett annat utvisningsärende väckte stor uppmärksamhet i Sverige. Två syskon, en tvååring och en fyraåring, hade omhändertagits av Socialstyrelsen, eftersom föräldrarna inte ansågs kapabla att ta hand om dem. De hade bland annat utstått misshandel.

Trots detta beslutade Migrationsverket att utvisa barnen till Azerbadjzan – tillsammans med sina föräldrar, som av en annan myndighet inte ansågs tillförlitliga.

–Det framkom att det fanns stora kunskapsluckor hos de ansvariga myndigheterna om dessa barns situation. Det blev också uppenbart att samverkan mellan Migrationsverket och sociala myndigheter lämnar mycket att önska, säger Fredrik Malmberg.

Vid mötet enades myndigheterna om att en vägledning skyndsamt skulle tas fram. Den skulle vara färdig senast sommaren 2012. Men när BO ringde och påminde i juni hade arbetet försenats kraftigt.

– Jag är oerhört bekymrad över detta. Det sker gång på gång att barn hamnar i kläm mellan sociala myndigheters bedömning av barnets bästa och Migrationsverkets bedömning. Brister i samverkan mellan dessa myndigheter kan få svåra följder för de barn som saken berör.

Även Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik är bekymrad över hans myndighets samverkan med Socialstyrelsen i fallet Haddile.

– Jag vill inte kasta skuld på något, men jag kommer att undersöka det här igen. Här verkar inte ha hänt något på flera år, vilket är anmärkningsvärt. Tiden är en faktor här så klart, flickan anpassar sig hela tiden. En sådan här process kan inte präglas av passivitet, säger han till DN.se.

Han vill dock nyansera bilden som framkommit de senaste dagarna. Ribbenvik kan inte gå in i detaljer i enskilda ärenden och det finns delar av Haddile-fallet som är sekretessbelagt.

– Det har stått att hon ska utvisas ensam till ett barnhem, bland annat. Så är det inte. Barn utvisas aldrig ensamma och barnhemsuppgiften vet jag inte var den kommer ifrån. Man strävar alltid efter att hitta anhöriga i landet dit barnet ska, säger Mikael Ribbenvik.

Han hoppas att Migrationsdomstolen snabbt kommer till ett beslut, men tror inte att den kommer ha en annan syn på att barnet ska återförenas med sin mor.

– Man kan ha många synpunkter, men mamman har rätt till sitt barn och barnet har rätt till sin mamma.

Vore det inte mer naturligt att återförena flickan med sin mamma i Sverige, där flickan känner sig trygg?
– Mamman har visat att hon kommer inte hit, det finns sekretess i ärendet, men så har det sett ut. Men domstolen kanske tycker förutsättningarna är bättre i Sverige.

Flickans situation är avgörande och man kan inte bara ta ett barn och ge till någon, även om fosterhemmet är väldigt bra.

– Allt syftar till återförening. Det man kan diskutera är om den ska ske i Frankrike eller i Sverige. Ska vi kritiseras för något är det just bedömningen kring det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.