Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

BO slår larm om brister i ankomstboenden

Barnombudsmannen slår nu larm om situationen på ankomstboenden. Ensamkommande flyktingungdomar har nekats vård och tvingats vara kvar på de tillfälliga anläggningarna i månader.

Förra året kom 35.000 asylsökande barn och ungdomar utan vårdnadshavare till Sverige. Förhållandena på ankomstboendena får hård kritik i en ny rapport från Barnombudsmannen, BO, som nu kräver lagändringar, rapporterar SVT.

En del av de ensamkommande har tvingats dela rum med 20 personer, framgår det. Boendena ska vara tillfälliga, men många av barnen och ungdomarna har varit kvar i många månader, i vissa fall utan att registreras som asylsökande.

Rapporten visar att personal uppgett för de boende att de inte har rätt till hälso- och sjukvård. Rätten till sjukvård är tydlig i svensk lag, påpekar BO.

BO intervjuade mellan oktober och december 450 av de omyndiga ensamkommande flyktingarna på ankomstboenden i tio svenska kommuner.

– När de beskriver hur mottagandet fungerar inser jag att det finns mycket att önska när det gäller mänskliga rättigheter. Det finns allvarliga brister i det här mottagandet, säger barnombudsman Fredrik Malmberg till SVT.

BO föreslår att ansvaret för ankomstboendena flyttas från kommunerna till staten och att inget ensamkommande flyktingbarn ska behöva vänta i mer än två dygn innan det anvisas till ett mer långsiktigt boende.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.