Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bodström: Miss av alla att inte reagera

Foto: Jens L'Estrade/Scanpix

Alla vid regeringssammanträdet fattade ”innerst inne” att Egypten antagligen skulle tortera egyptierna – men skickade ändå dit dem, enligt Mona Sahlin. Dåvarande justitieminister Thomas Bodström minns inte varför han inte reagerade – men säger i dag att det var fel att avvisa till Egypten.

I DN:s reportage om Anna Lindh i söndags talade Mona Sahlin om regeringens roll i skandalen kring den brutala avvisningen av två asyl­sökande egyptier från Bromma flygplats den 18 december 2001.

Göran Persson lyfter i en färsk intervju med TV4 upp hela regeringens skuld. Tidigare har han sagt att Lindh fattade beslutet.

– När regeringen tog det här beslutet var det ett kollektivt beslut, säger han till TV4.

Tillsammans med statsminister Göran Persson (S), utrikesminister Anna Lindh (S), justitieminister Thomas Bodström (S) och elva and­ra statsråd beslutade dåvarande integrationsminister Mona Sahlin (S) att skicka egyptierna till Egypten, där de torterades.

– Det verkligt upprörande är att vi litade på en ”garanti” från Egypten att de inte skulle bli torterade. Det är den politiska skandalen. Att vi lät oss nöja med en försäkran om icke-tortyr som vi ju alla innerst inne fattade att ”det kommer inte att hålla”, sade Mona Sahlin i söndagens DN.

Justitieminister Thomas Bodström säger nu:

– Självklart var det fel att verkställa en avvisning till Egypten.

Däremot vill han inte gå med på att han redan vid beslutstillfället förstod att egyptierna löpte stor risk att torteras.

– Jag vet inte om Mona Sahlin plötsligt minns det nu. Jag kommer inte ihåg det efter tolv år. Men Egypten under Mubarak var inte ett land som vi borde ha verkställt avvisningar till, säger Thomas Bodström.

Varför reagerade du inte på det då, under regeringssammanträdet?

– Det vet jag inte. Anna Lindh föredrog ärendet. Det var en miss av oss alla att inte reagera, säger Thomas Bodström.

Skandalen om egyptiernas avvisning avslöjades av TV4. I slutet av 2001 tryckte det terroristjagande USA på Sverige om att två egyptiska asylsökande borde gripas och avvisas. Sverige ville gärna göra USA till viljes – men svensk lag förbjuder avvisning av människor som riskerar tortyr. Egypten var ökänt för att tortera fångar, det hade UD självt slagit fast i rapporter. Hur skulle man komma runt det? Här föddes idén om att utverka en ”diplomatisk garanti” från Egypten om att männen skulle slippa tortyr.

I dag är egyptierna släppta. De har fått tre miljoner kronor var i skadestånd av svenska staten för de kränkningar de utsattes för. FN:s tortyrkommitté har slagit fast att Sverige bröt mot tortyrkonventionen i och med avvisningen.

Inga bevis för att egyptierna skulle vara terrorister har presenterats. Ändå hävdar Thomas Bodström fortfarande att det var rätt att besluta om att avvisa dem från Sverige. Felet var att faktiskt verkställa avvisningen och skicka dem till Egypten, menar Bodström. I stället borde man ”hållit dem under uppsikt i Sverige”.

Till Sveriges Radio beskrev du egyptierna så här: ”En person hade en ledande roll i en terroristorganisation, den andra var bland annat ansvarig för rekryteringen till träningsläger i Pakistan.” Vet du att det var så?

– Det var den information som vi fick.

Ser du egyptierna som terrorister?

– Nej. Det är inte frågan om det. Det är frågan om ifall det finns någon risk att de kan begå terrorbrott. I ett migrationsärende är beviskraven mycket lägre än i ett brottmål. Den info vi agerade på hade aldrig räckt i domstol för att få dem fällda.

Vad säger du som advokat om att det var viktigt för er att avvisa egyptierna så fort, för att deras advokater inte skulle hinna få reda på det och begära inhibition, alltså att tillfälligt hejda avvisningen?

– Det är definitivt inte bra.

Varför reagerade du inte på det då?

– Jag vet inte. Man ska inte tolv år efteråt säga att man vet exakt vad som sas eller vad man tänkte, säger Thomas Bodström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.