Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bodström vill ha fler polisskolor

Justitieminister Thomas Bodström tänker ändra polisutbildningen. Han vill att utbildningen ska finnas på fler orter i Sverige och knytas närmare till högskolan.

- Det behövs en ordentlig förändring av polisutbildningen. Det är väldigt bra för poliser att vara bland andra studenter. Vi behöver också satsa mer på forskning inom polisen och få flera som doktorerar, säger Thomas Bodström till DN.

I dag utbildas nästan tusen nya poliser om året. De allra flesta utbildas i Solna, Växjö och Umeå, men mellan 50 och 100 går på distansutbildning på olika håll i landet.

Det har funnits en oro att polisutbildningen skulle skäras ner i framtiden och att någon skulle försvinna. Thomas Bodströms besked går i motsatt riktning. Betydligt fler orter kommer att bli aktuella för polisutbildning. Han vill inte nu ange hur många och vilka orter det handlar om. En fördubbling av antalet orter verkar inte orimligt, tycker han.

- Det behövs fler orter för att underlätta rekryteringen från hela landet men också för att sedan få poliser i hela landet. I dag har vi exempelvis ingen polisutbildning i Väst- och Mellansverige.

Thomas Bodström vill skapa specialistutbildning av vissa poliser, exempelvis inom IT-relaterad och ekonomisk brottslighet. Han kan tänka sig att vissa orter får sådan specialistutbildning.

- Vi behöver en starkare spetskompetens, eftersom brottsligheten förändras. Den specialistutbildningen behöver inte alla ha, men den måste vara i toppkant.

Han vill inte säga exakt hur många poliser som ska utbildas i framtiden, men när antalet orter ökar så blir det färre som utbildas på varje ort.

- Regeringen har lovat att vi ska utbilda 4.000 poliser under den här perioden. Det löftet ska vi hålla, och det finns inga planer på att minska utbildningen i framtiden.

Thomas Bodström ska snarast utreda exakt hur utbildningen ska knytas till högskolan och var framtidens poliser ska studera. Han har redan diskuterat frågan med Rikspolisstyrelsen och polisfacket, som är positiva till planerna.

Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet, säger till DN att han välkomnar idén.

- Det är ett mycket positivt steg. Jag gläds åt att man äntligen tar politiska steg så att vi kan komma åt forskning inom det egna yrket. I dag äger vi inte vår egen forskning, utan är beroende av utomstående personer. Poliser som vill forska får gå långa omvägar.

Polisaspiranter klagar ofta över att det är för lite praktik i utbildningen, när det gäller exempelvis bilkörning och hantering av vapen.

Men Jan Karlsen ser ingen motsättning mellan forskning och praktisk utbildning.

- Det är snarare så att du kan förlänga praktiktiden och den praktiska delen, tror han.

Utbildning på tre orter i dag

I dag utbildas cirka 1.000 nya poliser om året i Sverige.

Utbildningen sker i Solna norr om Stockholm, i Växjö och Umeå. Mellan 50 och 100 personer går på distansutbildning. Det innebär att större delen av studierna bedrivs på hemorten. Ibland kommer distanstudenterna in till polishögskolan i Solna för vissa utbildningsmoment.

Regeringen har lovat att utbilda 4.000 nya poliser under mandatperioden. Exakt hur många poliser som ska utbildas i framtiden är ännu inte bestämt. En ökning av antalet utbildningsorter innebär inte nödvändigtvis att fler poliser kommer att utbildas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.