Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

"Bodström ville stoppa min kritik"

JK Göran Lambertz hävdar att han utsattes för påtryckningar av förra justitieministern.. Förra justitieministern Thomas Bodströmförsökte med påtryckningar få justitiekansler Göran Lambertz att sluta kritisera rättsväsendet. Det hävdar Lambertz i sitt Sommarprogram i Sveriges Radio i dag. Bodström tillbakavisar anklagelsen.

- Justitiedepartementets ledning gjorde försök att stilla mig lite i min kritik mot rättsväsendet, säger Göran Lambertz till DN.

- Framför allt vid en träff med Bodströms statssekreterare Dan Eliasson i maj 2006. Där gjorde Eliasson klart att jag riskerade att justitieministern offentligt skulle ta avstånd ifrån mig om jag inte slutade att vara så hård i min kritik. Jag uppfattade det som en påtryckning.

Göran Lambertz hade våren 2006 gjort en rad uppmärksammade uttalanden om polis, domstolar och åklagare. JK hade också tillsatt utredningen "Oskyldigt dömda".

Lambertz säger till DN att han berättar om den påstådda påtryckningen i sitt program för att han tycker det är "lite pikant". Han vill dock inte tala om "ministerstyre":

- Nej, det är när ministern försöker styra hur en myndighet ska besluta i ett enskilt ärende. Här handlade det om debatten. Sedan kan man förstås diskutera om ministern bör ha synpunkter på den.

- Jag tycker att Thomas Bodström i stället borde ha fångat upp det jag gjorde på ett mer intelligent sätt, brytt sig mer om sakfrågorna kring rättssäkerheten och tagit sitt ansvar för dem.

Efter regeringsskiftet angreps Göran Lambertz hårt av flera namnkunniga jurister i en debattartikel i DN. Thomas Bodström, nu ordförande i riksdagens justitieutskott, stämde högröstat in i kritiken mot Lambertz "svepande formuleringar".

Men några påtryckningar under hans ministertid förekom absolut inte, säger Bodström till DN:

- Jag kan bara konstatera att efter det årliga dialogmöte i maj 2006 som Lambertz syftar på framförde JK alls ingen kritik. Påtryckningar mot en justitiekansler vore något ohyggligt allvarligt, då skulle JK naturligtvis reagera direkt.

- När Lambertz sedan i december i fjol fått kritik av mig skrev han själv i Svenska Dagbladet om ett "stillsamt försök till påtryckning" från min statssekreterares sida, medan jag själv enligt JK skött mig "mönstergillt".

- När han nu plötsligt säger att jag skulle ha legat bakom så är det inte bara felaktigt. Det faller på bristande trovärdighet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.