Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Boende: Det har blivit som i Christiania

Lotten Säfström bor vid Norra park­gatan i Malmö och kan se droghandeln från sin balkong. ”Varor­na byter händer helt fritt”, säger hon.
Lotten Säfström bor vid Norra park­gatan i Malmö och kan se droghandeln från sin balkong. ”Varor­na byter händer helt fritt”, säger hon. Foto: Daniel Nilsson

Lotten Säfström är mamma till en tonåring och bor på en av de gator som pekats ut som Malmös värsta knarkstråk. För ett par veckor sedan fick hon nog och slog larm. Kommunen kallade henne till möte – men narkotika­försäljningen fortsätter varje dag.

Lotten Säfström blickar ut från sitt fönster med utsikt över Folkets park i centrala Malmö. Nedanför löper gång- och cykelstråket Norra parkgatan där handeln med droger pågår under såväl dygnets ljusa som mörka timmar.

– Langarna står där dygnet runt utefter husväggarna. Det har ökat genom åren och nu på sistone har det blivit så väldigt öppet. Det är nästan så att man bara står och gapar. Det har blivit som på Pusher street. De döljer varken sedlar eller paket. Varorna byter händer helt fritt, säger hon med hänvisning till den ökända knarkförsäljningen i stadsdelen Christiania i Köpenhamn.

I änden av stråket ligger en liten rondell som i folkmun kallas för ”knarkrondellen”, men enligt Lotten Säfström sker knarkförsäljningen i hela området. Nästan alla langare är killar och merparten ser ut att vara knappt myndiga. Ständigt försöker de locka nya kunder.

– De erbjuder vanligt folk som går förbi, framför allt ungdomar, att köpa deras varor. Jag har själv en dotter som fyller 14 år och jag ser personer ur hennes klass som börjat röra sig på den här cykel­banan. Det finns ju barn som dras till ­sådant här, säger hon.

Lotten Säfström är långt ifrån ­ensam om att ha reagerat på den öppna droghandeln i området kring Folkets park. Under hela sommaren har rapporterna om knarkförsäljning på Möllevången duggat tätt och Malmöpolisen har i lokala medier och på sociala medier fått kritik för att inte ta problemen på tillräckligt stort allvar.

I början av augusti fick Lotten Säfström nog. Hon skrev ett brev till Malmö stad och berättade om vad som pågår utanför porten och om hur det påverkar tryggheten i området. Några dagar senare blev hon inbjuden till ett samtal med representanter från kommunen, polisen och förebyggarsektionen.

– Nu kändes det som om de tog min oro på allvar. Vi var överens om att vi inte kan tillåta att det sker så öppet, säger hon.

När DN besöker Norra parkgatan börjar flera gäng samlas. En ung kille cyklar fram till fotografen för att försäkra sig om att han inte fångats på bild. På marken ligger en halvrökt joint.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.