Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/boende-evakuerade-vid-brand-i-flerfamiljshus/

Sverige

Boende evakuerade vid brand i flerfamiljshus

Boende i ett flerfamiljshus i Nossebro har tvingats evakuera på grund av en kraftig brand. Under natten har branden ökat i intensitet och ett så kallat VMA har utfärdats på grund av röken. Vid 06.30-tiden på måndagsmorgonen var brandkåren fortfarande kvar och eftersläckte. 

DN Text
TT Text

Branden, som startade vid 21-tiden på söndagskvällen, var fullt utvecklad när räddningstjänsten kom på plats till fastigheten i Nossebro i Essunga kommun, några mil sydost om Trollhättan.

Under tidiga natten har branden ökat i intensitet och på grund av den kraftiga rökutvecklingen utfärdade räddningsledaren strax efter midnatt ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Alla i området uppmanas nu att gå in och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Taket börjar försvinna och det blåser kraftigt där. Då kommer det in mer syre till branden och då har vi gått ut med ett sådant meddelande, säger Ove Carlsson, vakthavande befäl vid Räddningstjänsten i Västra Skaraborg, vid halv ett på natten mot måndag.

Fastigheten består av cirka 20 lägenheter, och de boende har förts till säkerhet i en byggnad en bit bort. Inga personskador har rapporterats.

Hittills är det byggnadens vind, där det också finns lägenheter, som har brunnit men elden har än så länge inte spridit sig ner till lägenheterna under tack vare ett betongbjälklag, säger Ove Carlsson.

Räddningstjänsten har tjugo brandmän på plats och de väntades fortsätta släckningsarbetet under hela natten.

Vid 06.30-tiden på måndagsmorgonen arbetade man fortfarande med eftersläckningen. 

– De boende i 13 lägenheter har evakuerats och ordnat eget boende hos släktingar och vänner, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl på polisens Region Väst.