Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/boende-har-evakuerats-bade-i-hastveda-och-i-gnosjo/

Sverige

Positiv prognos för branden i Hästveda

Bild 1 av 2 Polisen informerade om läger på Hantverksgården i Hästveda dit folk evakuerats.
Foto: Daniel Nilsson
Bild 2 av 2
Foto: Daniel Nilsson

Skogs- och markbränder rasar på flera håll i landet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppger att de följer åtta bränder särskilt noga.

49 personer är fortsatt evakuerade i skånska Hästveda, där brandläget just nu ser bättre ut på grund av minskad vindstyrka.

Under onsdagskvällen blossade det också upp fler bränder – bland annat i Gnosjö och utanför Motala.

Rätta artikel

Under onsdagen fick de 49 evakuerade personerna i Hästveda i Hässleholms kommun veta att det fortfarande är oklart när de ska kunna återvända hem. Väderprognosen visar inget regn förrän tidigast i helgen.

– Även om branden pågick en kilometer bort när vi lämnade så känns det inte särskilt långt bort med det här vädret, säger Erik Johannesson som fick tillbringa natten hos vänner i en annan del av kommunen.

Vid 22-tiden på onsdagen uppgav räddningstjänsten att läget såg ”betydligt bättre” ut än tidigare på dagen. Branden uppges vara inom begränsningslinjerna och prognosen ser bättre ut inför torsdagen enligt räddningstjänsten, eftersom det väntas blåsa mindre och mindre. Vattenbombningarna med helikoptrar ska fortsätta under torsdagen. 

– Det som drabbat oss är den största branden i vår historia, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) på en pressträff under onsdagen.

Brandområdet uppges vara cirka 300 hektar stort. Branden startade i Åbuamossen, men vad som orsakat branden är inte klarlagt. 

Under onsdagen blossade ytterligare en stor skogsbrand upp, i skogen norr om Åsenhöga i Gnosjö kommun. Under onsdagskvällen var 80 brandmän på plats och två helikoptrar vattenbombade området. I ett tidigt skede uppgav polisen att sex hus i området utrymts, en uppgift som polisen senare ändrade till att de enbart förberett för evakuering. 

– Problemet som vi haft är väldigt kraftig vind, svår terräng och dessutom vill vinden vända titt som tätt vilket gör att branden breder ut sig ganska snabbt, säger Jonas Björkström, yttre befäl vid räddningstjänsten i Gislaved-Gnosjö.

Han bedömer att räddningstjänsten där har ”ett par dagars arbete” på platsen framför sig. Försvarsmakten är också på väg med ett 50-tal personer som ska bistå i arbetet under natten, enligt P4 Jönköping. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppgav på onsdagen att de fokuserar på åtta bränder i nuläget. Förutom Hästveda och Gnosjö handlar det om bränder i Markaryd, Gislaved, Norrköping, Ronneby, Landvetter utanför Göteborg och i Tjällmo norr om Motala. Branden i Tjällmo uppgavs först vara under kontroll, men blossade upp på nytt under onsdagskvällen.

– Det är otroligt torrt, dålig terräng och kastvindar. Vi står i kontakt med MSB och Försvarsmakten, säger Mikael Kalered, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Götaland.

Under onsdagskvällen brann det också i Godegård i Motala kommun och i Gårdskär i Älvkarleby kommun. Bränderna uppgavs då inte vara helt under kontroll och släckningsarbetet fortsätter på natten.

MSB uppger att de har larmats om 10-15 skogsbränder varje dag sedan i måndags. De har satt in extra helikoptrar där brandrisken bedöms vara som störst. Två stycken finns i Växjö, två i Göteborg och ytterligare två finns i Västerås. Myndighetens brandriskprognos visar en mycket hög risk under de kommande fem dygnen.

– Det är fortsatt torrt och både gräs- och skogsbrandrisken är stor. Normalt är det mellanrum mellan gräs- och skogsbrandsäsongen men nu har de gått in i varandra, säger Marcus Årskog på MSB:s presstjänst. 

Bränderna de fokuserar på just nu bedöms vara orsakade av mänsklig aktivitet. Det kan röra sig om exempelvis skogsmaskiner eller korvgrillning, enligt MSB.