Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 11:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/boende-i-huset-vet-inte-nar-vi-kan-atervanda-hem/

Sverige

Boende i huset: Vet inte när vi kan återvända hem

01:56. "Det small väldigt kraftigt. Det kändes som det var i samma hus", säger vittnet Vali Albadri som arbetar i en butik i närheten av där explosionen ägde rum.

Claudio Sartori har fortfarande på sig kläderna han sov i när explosionen inträffade vid Ådalagatan under fredagsmorgonen. På fötterna har han badtofflor.

– Vi har inte fått någon information om när vi kan återvända till våra lägenheter, säger han.

En smäll som fick rutorna att skaka och golvet att gunga. Först trodde nyvakna Claudio Sartori att det handlade om en jordbävning.

– Det kändes som om huset skulle rasa. Jag sprang ut på gatan i shorts och linne och fick inte med mig plånbok eller kläder, säger han. 

Läs mer: Explosion i centrala Linköping – två kvar på sjukhus

I drygt sex timmar har Claudio Sartori och rumskamraten Michael Moras, som bor i en lägenhet på Kullgatan i närheten av Ådalagatan, strövat omkring i Linköping i väntan på att få återvända till sin bostad. Informationen de fått upplever de som knapp. 

– Vi får inte gå innanför avspärrningarna, och polisen kan inte säga någonting om när vi får gå in igen, säger han.

Det säger att de inte har fått kontakt med någon personal på plats vid det drabbade området, varken från Linköpings kommun eller fastighetsbolaget Botrygg. Något de finner märkligt.

– Vi pratar inte svenska och har därför inte kunnat ta del av vad som skrivits i svenska medier. Vi har varit tvungna att googla utländska medier, och informationen har varit bristfällig.

DN har inte lyckats komma i kontakt med någon representant för Botrygg som kan uttala sig i frågan.

Bild 1 av 3 Michael Moras sitter längs gatan, han får inte gå in i sin lägenhet.
Foto: Peter Holgersson
Bild 2 av 3 ”Det kändes som om huset skulle rasa”, säger Claudio Sartori som bor i en lägenhet nära platsen där explosionen inträffade.
Foto: Peter Holgersson
Bild 3 av 3 Explosionen inträffade på fredagsmorgonen i centrala Linköping.
Foto: Peter Holgersson

Fastighetsägaren Stångåstaden, som äger flertalet av de värst drabbade husen, var på plats redan en halvtimme efter smällen. 

– Vi har en krisorganisation som startade 30 minuter efter explosionen, då hade vi fått in mängder av larm från boenden och sett bilder, säger Fredrik Törnqvist som är vd för bostadsbolaget.

Stångåstaden har inrättat en samlingsplats på Emriks Gata 14 i Linköping där både personal och socialjour finns på plats. Det svårast skadade huset ligger på Ådalagatan 1–3 och där har 37 lägenheter fått mer eller mindre omfattande skador. Dessutom har 20 lägenheter fått sina fönster skadade på en fastighet intill och ytterligare 52 på en tredje fastighet. Även 40 lägenheter på Gripgatan en bit längre bort har fått sina rutor skadade.

– Problemet är att vi inte vet hur svåra skadorna är. Vi har inte haft möjlighet att komma in och göra en besiktning ännu. Är det bara fönster och balkonger går det snabbare men rör det sig stomme och struktur blir det en helt annan sak, säger Fredrik Törnqvist.

Även Linköpings kommun har upprättart samlingsplatser vid sim- och sporthallen.

Claudio Sartori har däremot ingen plan för var han ska ta vägen under natten om avspärrningarna fortsätter.

– Som tur var fick jag med mig min telefon och hittade en restaurang där de tog emot swishbetalning, så vi har åtminstone kunnat äta, säger han.

”Mitt hjärta hoppade bokstavligen ur bröstet. Jag skakade i hela kroppen”, säger Vali Albadi. Foto: Peter Holgersson

Vali Albadi äger en cykelaffär på Kullgatan. Han hade just öppnat butiken när explosionen inträffade.

– Mitt hjärta hoppade bokstavligen ur bröstet. Jag skakade i hela kroppen, det höll i sig minst en timme och jag känner mig fortfarande rädd, säger han. 

Först hade han tänkt stänga men när boende i området började söka sig till butiken valde han att hålla öppet.

– Folk kom in, de var skärrade, behövde låna toaletten och dricka vatten. Ingen visste vad som hände. Vi bjöd på lite frukt och gjorde så gott vi kunde.

Vali Albadi vittnar om förvirrade hyresgäster och tycker att informationen kunde ha varit bättre. 

– Jag har fått sms och samtal från hyresgäster hela dagen, som undrar vad som händer. 

– Jag hoppas verkligen att det inte handlar om en bomb. Det här är ett väldigt lugnt område, och det skulle kännas väldigt tråkigt om det var på det viset, säger han.

Vid en presskonferens på fredagseftermiddagen bekräftade polisen att ”allt tyder på” att det handlar om en sprängladdning.

Marcus Andersson, som har sin lägenhet inåt gården på Ådalagatan 3, satt på jobbet närmare tre kilometer från bostaden när explosionen inträffade:

– Jag trodde att det var en smäll från en byggarbetsplats några hundra meter bort. Den var enormt hög. Men tio minuter senare började meddelanden strömma in från oroliga vänner som undrade om jag var okej, säger han.

Marcus Andersson kommer att få tillbringa natten på hotell, det har hans försäkringsbolag gett klartecken till. Han har också fått hjälp av SJ att få tillbaka sina pengar för en resa han skulle ha gjort till sina sjuka föräldrar i Västerås i dag.

– Jag hade mina övernattningssaker i lägenheten och nu kommer jag inte in i lägenheten förrän i nästa vecka, säger polisen.

En som bor i närheten av den drabbade fastigheten är riksdagsledamoten Eva Lindh (S). Två av hennes fönster blåstes ut av tryckvågen.  

– Jag var hemma, satt och jobbade och kände en fruktansvärd tryckvåg. Det kändes verkligen, säger hon och fortsätter:  

– Det var ett fruktansvärt ljud och jag sprang in till barnen och två av våra fönster var helt utblåsta. 

Hur gick tankarna då? 

– Det är klart att man blir rädd eftersom det var så fruktansvärt. Man blir chockad och jag kunde inte förstå vad det var. Det var ett fruktansvärt ljud och en oerhörd tryckvåg som chockade oss alla. 

Eva Lind berättar vidare att en i familjen skadades. 

– En i familjen fick en ordentlig skärskada och det var bara ta hand om och ombesörja med vård, säger hon och tillägger: 

– Nu försöker vi hålla oss lugna, vi är hemma och har fått bra hjälp av bostadsbolaget som har fixat fönstren. De vi tänker mest på är de som drabbades värst och hoppas att ingen är illa skadad. 

Läs mer: Explosionen i Linköping – det här vet vi

Läs mer: Vittnet om explosionen: ”Trodde åskan hade slagit ned i huset”