Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/boende-nar-jag-aker-till-stallen-med-svenskar-kanns-det-som-att-jag-ar-utomlands/

Sverige

Boende: När jag åker till ställen med svenskar känns det som att jag är utomlands

Toma Veljanovski är 75 år och har bott i Hjällbo i 41 år. Han har åtskilligt att säga om hur området sköts, men han trivs ändå. Foto: Tomas Ohlsson

”Jag trivs, men det hade varit positivt om fler svenskar bodde här”. ”Jag har bott här i 34 år och jag kan inte ljuga: Det går åt fel håll”. DN mötte olika röster på Hjällbo torg apropå de två forskningsstudier om ”förorten” som Göteborgs universitet genomför och som professor Peter Esaiasson nu utkommer med en bok om.

Många ville inte svara på våra frågor, flera hänvisade till att de inte förstår svenska. Men bland flera som sa att de trots alla negativa rubriker om ”förorten” trivs bra fanns Kalida Feule, bosatt i Hjällbo sedan 26 år. Hon driver presentbutiken i centrum.

– Det mesta här är bra, det är fart och liv, inte så tyst. När jag åker till ställen med många svenskar känns det som att jag är utomlands. Jag fick tidigare möjlighet att flytta till ett sånt område men jag klarade det inte. 

Vad känner du är mindre bra i Hjällbo?

– På sista tiden har det varit många ungdomar som hänger här utanför, då känner jag mig otrygg. Det har blivit värre, det känns som att vad som helst kan hända. Två gånger har jag haft inbrott i lägenheten, de vet ju att jag driver affären.

Kerim Sydby har bott i Hjällbo sedan 1985. Foto: Tomas Ohlsson

Kerim Sydby, pensionär, har varit präst i syrisk-ortodoxa kyrkan i norra stadsdelarna i Göteborg:

– Jag är född i södra Turkiet någonstans och flyttade hit 1985. Jag tror att folk vill träffa ärliga människor, det är det första och sista man begär. Men när till exempel inte politiker sköter sig, då försvinner förtroendet. Du får nästan samma svar av svenskar och invandrare här, man litar inte på någon. 

Åt vilket håll går det, tycker du?

– Jag kan inte ljuga, åt fel håll. Alltsedan Hisingsbranden (diskoteksbranden 1998 då 63 unga dog) har ungdomarna varit pessimistiska. Jag har jobbat mycket med dem. Vet du hur många svenskar som bor här? Det är sällan jag ser en äkta svensk. När jag flyttade hit bodde kanske 60 procent svenskar här. Vart har de flyttat? Mer behöver göras för de unga. Men jag är inte pessimist. Jag är motsatsen till det.  

 

Arzo Momand, nyinflyttad till Hjällbo från Bergsjön. Foto: Tomas Ohlsson

Arzo Momand, föräldraledig förskollärare, flyttade till Hjällbo från Bergsjön för ett år sedan:

– Jag trivs bra. Visst hör man lite dåliga saker om Hjällbo, om gäng och kriminella grupper. Nu är jag hemma mycket med första barnet, men det känns bra och tryggt, särskilt jämfört med vad som sades innan jag flyttade hit. Jag har hört massor om Bergsjön också, om mord och skjutningar, men själv inte sett något sådant. 

Något som upplevs mindre bra här?

– Det är lite mer segregerat, inte mycket svenskar. De känner sig nog inte trygga. Det hade varit positivt om fler av dem bodde här. 

Toma Veljanovski från forna Jugoslavien fick jobb direkt i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

 

Toma Veljanovski, har bott i Hjällbo i 41 år, flyttade hit från forna Jugoslavien:

– När jag kom 1971 fick jag jobb direkt som svetsare på Arendalsvarvet, sedan blev jag kranförare. Hur det är här? Ja, härom natten grillade de mat i trappuppgången mitt i natten. Det började lukta och på morgonen låg tomglas och cigaretter kvar. Jag ringde polisen som bad mig ringa bostadsbolaget. 

– Många gånger är ytterdörren sönder, folk bor i husen utan tillstånd, så de saknar passerbricka. Men många är rädda för att säga till, dörren står ju öppen mitt i natten. 

Men du trivs här ändå?

– Jag har ju bott här i 41 år. Jag vill inte flytta och trivs bra, nu har jag handlat paprika och tomater som vi ska laga något gott av.

Nasra Yosef har bott i Hjällbo i 29 år. Foto: Tomas Ohlsson

 

Nasra Yosef, pensionär, f d undersköterska, har bott i Hjällbo i 29 år: 

– Just nu känns det bra här för mig. Men jag åker ofta till mina sex barn som alla flyttat till Olofstorp där de skaffat hus. De ville inte bo kvar, de har ju egna barn nu och tycker det är lugnare där och vill inte få det förstört för barnen.

– När jag kommer hit på förmiddagarna träffar jag mina vänner här och går på olika aktiviteter.