Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bomb exploderade vid Rättscentrum i Malmö

En bomb exploderade vid 23.20-tiden utanför entrén till Tingsrätten i Malmö. ”Hela huset skakade”, uppger ett vittne till DN.

Enligt polisen rör det sig om en mycket kraftig detonation som har skadat fasader, blåst ut glasrutor och tryckt in balkongdörrar i kvarteret som innehåller såväl polis, åklagarkammare och tingsrätt. Explosionen hördes över stora delar av Malmö.

– Sprängningen var så kraftig att hela huset skakade, säger ett ögonvittne som bor bara tio meter från platsen där bomben exploderade till DN.

– Först trodde jag att det var ett åsknedslag men sedan såg jag en polisbil och gick ut för att kolla. Två balkonger på första våningen är helt intryckta och en glasruta och en del av fasade låg på gatan.

– Många av de som bor här gick ut för att se vad det var som hänt men blev tillsagda att gå tillbaka in för att bombexperter i sina speciella dräkter letade efter mer sprängmedel då de inte var säkra på att det var den enda sprängningen, säger mannen.

Enligt polisen har bomben placerats vid entrén till tingsrätten.

– Någon eller några har placerat en bomb utanför byggnaden, ett föremål som sedan exploderat, säger Stephan Söderholm på polisen i Skåne.

Den misstänkta bomben detonerade nära fasaden till byggnaden på Porslinsgatan. Larmet till polisen kom in klockan 23.23. Den 3 februari i år detonerade en sprängladdning på samma plats.

Har ni några vittnen till söndagens händelse?

– Vi har flera vittnesuppgifter att gå på, säger Stephan Söderholm.

Kan det ha rört sig om en olycka?

– Det tror vi inte. Och det är mycket allvarligt när man ger sig på rättsvårdande myndigheter på det här sättet.

En person har fått lättare skärskador uppger polisen. Två ambulanser och fyra räddningsfordon finns på platsen men ingen person har fått föras till sjukhus. Räddningstjänsten uppmanar också boende i närheten att inte vistas vid fönstren eftersom dessa kan vara skadade och gå sönder.

– Det är inte för att vi väntar en ny smäll. Vi ser inte att det ska finnas någon mer bomb, säger Stephan Söderholm.

Bombtekniker och vanliga tekniker skickades till platsen som har spärrats av.

– Vi håller på att knacka dörr i området för att få fram så många uppgifter som möjligt.

Vid 01-tiden natten mot måndagen hade ingen misstänkt gripits. Enligt Stephan Söderholms kännedom hade inget hot uttalats mot Rättscentrum innan dådet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.