Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bombdåd mot SD-politiker

SD-politiker i Västsverige har under den senaste tiden utsatts för hot och skadegörelse. Vid två tillfällen har mindre sprängladdningar detonerat på bilar. Budskap har också lämnats vid brottsplatserna.

På natten till tisdagen detonerade en mindre sprängladdning på en bil som tillhör en person som bor i mellersta Bohuslän. Denne är medlem i SD och politiskt aktiv, men har inget förtroendeuppdrag. Ingen person skadades, men det blev skador på plåt och glas. Bil och bostad hade kladdats ned med färg och skrivna budskap hade lämnats.

– Detta var den andra händelsen på kort tid och det kändes då som om utvecklingen hade tagit ett steg till och det är därför vi vill gå ut med det här, säger kommissarie Mats Glansberg vid polismyndigheten i Västra Götaland.

Tidigare händelse inträffade under natten till måndagen. Två bilar som stod utanför en mans bostad hade blivit nedkladdade med färg och en ruta hade krossats. Också då hade meddelande lämnats. Politikern är förtroendevald för SD och sitter i en politisk församling.

– Han är inte själv registrerad ägare till bilarna, men han har koppling till båda, säger Mats Glansberg.

En annan sprängladdning på en bil detonerade också i södra Dalsland under natten till tisdagen. Även här var det en mindre laddning som orsakade framför allt plåtskador.

– Tillvägagångssätten påminner om varandra och dessutom passar det in tidsmässigt med de andra händelserna, säger Glansberg som tillägger att en skillnad med detta fall är att ingen färg var inblandad.

Ägaren till en personbilarana är heller inte medlem i något parti.

– Vi kan inte uttala oss om politiska åsikter om man inte är medlem i ett parti. Vi ska ta reda på om det finns en SD-koppling, men vi tror att det hänger ihop, säger Glansberg.

Hur de lämnade budskapen lyder eller vad som stod att läsa i färgen som kladdats på brottsplatserna vill polisen inte berätta. Inte heller om SD-sympatisörerna från och med nu har ett förstärkt skydd.

– Men när något sådant här händer så går det automatiskt till vår personskyddsenhet och där görs en bedömning. Jag kan säga så mycket att frågan är prövad, säger kommissarie Mats Glansberg.

Att några hot skulle ha framförts till SD-personerna innan det som nu hänt, säger sig polisen inte ha kännedom om.

Angreppen och hoten mot SD-politikerna har föranlett polisen att hantera fallen som en så kallad särskild händelse, vilket innebär att man tillförs extra resurser när det gäller exempelvis den tekniska undersökningen och underrättelsetjänster.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.