Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/bomblarm-linkopings-polishus-avsparrat/

Sverige

Inget sprängmedel i misstänkt föremål i Linköping

00:36. Området vid polisstationen i Linköping har spärrats av sedan ett misstänkt farligt föremål har hittats där. Nationella bombskyddet är kallade till platsen.

Ett område kring polishuset i Linköping spärrades av efter larm om ett misstänkt farligt föremål vid stationen på onsdagsmorgonen. Nationella bombskyddet har skjutit mot föremålet som inte innehöll sprängmedel, men förundersökning om grovt olaga hot har inletts.

Polisen i Linköping fick klockan 05.40 veta att ett föremål placerats utanför deras reception på Brigadgatan 13. Eftersom det inte gick att utesluta att föremålet var farligt spärrades ett större område i stadsdelen Garnisonen av, en avspärrning som vid 9.30-tiden utökades till mellan 140 och 440 meter – den hävdes en stund före klockan 13.

– Vi måste se till att obehöriga inte kommer för nära och det är vad vi huvudsak gör nu. Vi jobbar som vanligt och har inte evakuerat några polislokaler, men personal som jobbar administrativt kommer inte in i dag, sade polisens presstalesperson Thomas Agnevik på morgonen. 

Bombskyddet anlände i samband med den utökade avspärrningen. Vid 10.30-tiden meddelade polisen att bombskyddet skjutit mot föremålet, men det blev ingen detonation. Polisen kunde senare konstatera att det inte fanns något sprängmedel i föremålet. 

Bild 1 av 3 Nationella bombgruppen anländer till polishuset i Linköping
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Bild 2 av 3 Ett område kring polishuset i Linköping har spärrats av efter larm om ett misstänkt farligt föremål vid stationen på onsdagsmorgonen.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Bild 3 av 3 Polishuset i Linköping på tisdagen.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Polisen har inga uppgifter som pekar mot någon misstänkt avsändare men, som Agnevik uttrycker det, är man ”kontaktsökande i den delen”. Inte minst för att området har flera myndigheter finns flera övervakningskameror i området, vilket skulle kunna ge ledtrådar till vem som placerat dit föremålet. 

Bombskyddets arbete med föremålet avslutades vid 12-tiden och därefter påbörjade polisens kriminaltekniker en undersökning. En förundersökning om grovt olaga hot har inletts.

Bomblarmet kommer fem dagar efter att Linköping skakats av en av de senaste decenniernas värsta explosioner i ett bostadsområde. Det mycket kraftiga sprängdådet orsakade omfattande skador på flera fastigheter, men redan på lördagskvällen kunde den sista av sju skadade personer lämna sjukhuset.