Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bombmisstänkta nazister utbildades i Ryssland

Nazisterna som misstänks för ett bombattentat mot en flyktingförläggning i Göteborg fick paramilitär träning i Ryssland.

De tre männen är alla kopplade till Nordiska motståndsrörelsen men åklagaren klassar inte bombdåden som terrorbrott.

Riksenheten för säkerhetsmål åtalade på fredagsmorgonen tre män misstänkta för att ligga bakom tre bombdåd. Två av de tre åtalade, en man i 50-årsåldern och en man i 20-årsåldern, åtalas båda för, förutom allmänfarlig ödeläggelse, också för försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel. Det handlar om bomben mot ett flyktingboende i västra Göteborg där en anställd vid boendet blev allvarligt skadad i båda benen.

Läs mer: ”Sprängdåden i Göteborg liknar terrorism”

I stämningsansökan som lämnades till Göteborgs tingsrätt slår åklagaren fast att alla tre männen har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen.

– Däremot kan åklagaren inte se att de aktuella gärningarna har något direkt koppling till organisationen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål ska de tre männen varit missnöjda med ledningen inom Nordiska motståndsrörelsen för att de inte velat använda sig av våld i samma uträckning som de själva.

– Vi kan vidare se att två av de misstänkta strax före attentaten har fått militär utbildning i Ryssland, skriver åklagarmyndigheten.

Nordiska motståndsrörelsen har sedan flera år nära kontakter med ryska högerextremister. Bland annat med "Imperiska rörelsen" i Sankt Petersburg. Deras ledare Stanislav Vorobjev har till exempel besökt rörelsen i Sverige och talat på deras årsmöte. Organisationen har också skänkt pengar till Nordiska Motståndsrörelsen.

Enligt förundersökningen är det också en organisation nära knyten till Imperiska Rörelsen som stått för svenskarnas militärträning i Ryssland. Centret "Partizan" har som mål att utbilda civilbefolkning "för att överleva i krigssituationer, områden för lokala stridigheter och globalt kaos". Säkerhetspolisen har spårat bilder på två av männen när de poserar med vapen vid en av Partizans utbildningar.

Partizan har bland annat utbildad frivilliga till som deltar på den ryska sidan i kriget i östra Ukraina. Utbildningsledarna hos Partizans består bland annat av ryska reservofficerare och tidigare experter från ryska försvaret. I grundutbildningen ingår taktiskt skytte med bland annat Kalasjnikov, pistoler och hagelgevär.

I november 2016 exploderande en bomb på Övre Husargatan i Göteborg. I januari 2017 exploderade en bomb på Axel Adlers gata i Västra Frölunda där en person fick livshotande skador. Den 25 januari hittades en bomb vid Lilleby camping i Torslanda som på grund av ett konstruktionsfel aldrig detonerade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.