Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 01:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/bombskyddet-fortsatta-sprangningar-men-battre-lagesbild/

Sverige

Bombskyddet: Fortsatta sprängningar men bättre lägesbild

Tidigare i veckan inträffade en explosion i ett trapphus i Helsingborg.
Tidigare i veckan inträffade en explosion i ett trapphus i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet sprängningar har under årets första tre månader legat på ungefär samma nivå som under 2019. Men enligt Marie Borgh, chef för det nationella bombskyddet, har situationen förbättrats på flera plan.

– Även om det fortfarande sprängs så har vi en mycket bättre lägesbild, säger hon.

Senast under natten till tisdagen skedde en explosion i ett trapphus i Helsingborg. Under årets första tre månader har det nationella bombskyddet åkt ut på 31 sprängningar, enligt Polismyndighetens siffror. Motsvarande siffra för 2019 är 39 och 15 för 2018. 

– Sprängningarna fortsätter i nästintill samma omfattning som förra året. Vi får absolut inte luta oss tillbaka utan fortsätta jobba utifrån de aktiviteter som pågår nu, säger Marie Borgh, chef för det nationella bombskyddet. 

Samtidigt ser hon en positiv trend: Antalet beslag av farliga föremål ser ut att öka. Hittills i år har 50 farliga föremål hittats – som inte exploderat, enligt nationella bombgruppens siffror. Samma siffra för hela förra året är 175.

– Där har vi förhindrat och förebyggt ett sannolikt ganska stort antal sprängningar. Det är bland annat en konsekvens av operation Rimfrost, som inneburit att dessa ärenden prioriterats och som en effekt av det en högre grad av aktivitet i de här miljöerna. Vi kan se att sprängningar i region syd har minskat, medan Stockholm har ett högre antal. 

Marie Borgh säger att typen av sprängningar inte förändrats i någon större utsträckning sedan förra året. Den vanligaste typen är utanför flerfamiljsbostäder, i entréer och trapphus – i syfte att hota eller skrämma någon som bor där.

– Men även om det fortfarande sprängs så har vi en mycket bättre lägesbild. Kompetensen har också ökat när det gäller sprängmedel, säger Marie Borgh.

På tisdagen fattade Nationella operativa enheten (Noa) beslut om att inrätta ett nationellt bombdatacenter, som en del i det nationella bombskyddet, med bemanning även från Försvarsmakten och Säkerhetspolisen. Bombdatacentret ska analysera och kartlägga sprängämnesrelaterade händelser, men även bistå i polisutredningar där specialistkompetens krävs. Målet är att centret är i full drift efter sommaren.

– Vi kan inte begära att alla utredare ska vara bombexperter. Vi kan exempelvis biträda i husrannsakningar, där en person med teknisk kompetens kan se komponenter som man kan bygga en bomb av, som inte utredaren reagerar på. Vi kan också se om det finns liknande ärenden som hänger ihop i landet. 

Den största utmaningen för nationella bombskyddet är att räcka till, säger Marie Borgh. Enligt henne gör det höga trycket att de tvingas nedprioritera egen utbildning och övning. Eftersom gruppen måste prioritera de mest akuta fallen kan det också dröja innan de kommer till en misstänkt brottsplats.

– Även den konventionella ammunitionen – gamla upphittade granater och liknande – nedprioriteras. Där tar vi hjälp av Försvarsmakten för att mäkta med.

Just nu har Nationella bombskyddet sammanlagt omkring 70–80 medarbetare på landets olika baseringar. De har beslut om att rekrytera fler, men vet i dagsläget inte hur många det kommer att handla om. 

– Vi har en kommande rekrytering i närtid och en pågående utbildning nu, men om ska vi hålla över tid och inte prioritera bort annat så kommer vi behöva öka antalet medarbetare. Vi skulle behöva utöka samtliga baseringar, säger Marie Borgh.

Tror du att vi kommer få se ett minskat antal sprängningar framöver?

– Ja, om Polismyndigheten tillsammans med övriga aktuella myndigheter fortsätter att prioritera och jobba på inslagen väg så tror jag att det kommer att minska på sikt.

Läs mer: Nästan 100 skjutningar under årets första kvartal