Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 06:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/bonor-gjorde-hundratals-elever-magsjuka-i-skelleftea/

Sverige

Bönor gjorde hundratals elever magsjuka i Skellefteå

De omkring 280 personer som blev magsjuka efter att ha ätit skolmat på Baldergymnasiet den 5 september drabbades av lektinförgiftning, visar Livsmedelsverkets granskning. Det är ett ämne som finns i baljväxter om de inte tillagas på rätt sätt. 

Det var ämnet lektin som orsakade matförgiftningen av 280 personer på Baldergymnasiet tidigare i september, skriver Skellefteå kommun i ett pressmeddelande. 

De drabbade fick kräkningar, diarréer och magsmärtor, efter att ha ätit en bön- och köttfärsgryta, som inte var tillräckligt tillagad.

Lektiner är proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter som bönor, linser och ärtor, men bryts ned i samband med tillagningen. 

Ämnet förstörs och blir ofarligt vid blötläggning och efterföljande kokning, skriver Livsmedelsverket i en kommentar till fallet. 

Myndigheten rekommenderar att man följer anvisningarna om koktid och eventuell blötläggning och att man inte ska använda spad från blötlagda bönor i matlagningen.

Om det inte finns information bör bönor och ärtor blötläggas i minst 12 timmar, sköljas och därefter kokas i minst en halvtimme. 

De bönor som köps på burk eller tetrapack är dock redan tillagade och behöver inte blötläggas eller kokas, skriver Livsmedelsverket.

Symptomen på lektinförgiftning kommer 1-7 timmar efter att man har ätit, och varar i omkring 3-4 timmar.