Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Borg till motangrepp på Kinberg Batra: ”Djupt besviken”

Anna Kinberg Batra (M).
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Erik Simander/TT

Anders Borg har polisanmälts efter en festnatt i skärgården. Det är bra, anser Anna Kinberg Batra (M) som kallar händelsen för ”väldigt allvarlig”. Nu går Anders Borg till motangrepp mot Kinberg Batra.

”Jag kan inte förstå hur en tidigare kollega och nära vän kan välja att göra politiska poänger på basis av rykten”, skriver han på Facebook.

Den förre finansministern misstänks för sexuellt ofredande, olaga hot och för att förolämpat folk på en privat fest i Stockholms skärgård förra helgen.

– Vi har upprättat en anmälan om sexuellt ofredande, förolämpning och olaga hot. Det är i nuläget vaga uppgifter som har lett till de här rubriceringarna, säger Kristoffer Samsing, stationsbefäl på Norrmalmspolisen, till Dagens Nyheter.

Det var stationsbefälet själv som upprättade anmälan efter att ha tagit emot ett telefonsamtal från en anonym anmälare. Anmälaren har inte velat uppge om den befann sig på festen där den förre finansministern, enligt uppgifter till sajten Dagens Opinion, ska ha hotat, förolämpat och sexuellt ofredat andra gäster.

– I nuläget har vi inga målsägare och heller inga vittnen som gett sig till känna, däremot har vi en utpekad person.

De vaga uppgifterna innebär att Borg – åtminstone för tillfället – enbart ”kan misstänkas” för de nämnda brottsrubriceringarna, vilket är den lägsta misstankegraden.

– Vid skälig misstanke kan man använda fler tvångsåtgärder och så vidare. Därför startar man upp en förundersökning och därefter kan man bli skäligen misstänkt eller på sannolika skäl misstänkt eller så blir det ingenting av det, säger Kristoffer Samsing.

Innebär det här att Anders Borg kommer att förhöras?

– Det får man se. Det här ärendet är lagt på en handläggare på polisen nord, eftersom det här inträffade i Vaxholmsområdet. Det man först brukar göra är att undersöka om andra anmälningar har gjorts, för att se om det finns något vittne eller en målsägare.

Hur vanligt är det att polisen upprättar en polisanmälan på så här vaga uppgifter?

– Det krävs en väldigt låg misstankegrad för att poliser ska uppta en polisanmälan. Det gör vi dagligen.

Det var i fredags förra veckan under en fest på Husarö i Stockholms skärgård som den tidigare finansministern Anders Borg ska ha spårat ur. Han ska påtagligt berusad ha visat sitt kön, tagit andra män i skrevet, varit grovt sexistisk mot kvinnor och hotat festens arrangör, enligt uppgifter till Dagens Opinion.

Anders Borg själv har erkänt att han betedde sig illa och menar att han drabbades av en blackout. I ett inlägg på sin Facebooksida har han bett om ursäkt för vad som inträffade på festen.

”Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende”, skrev han på fredagsmorgonen.

Flera kända moderater har uttalat stöd för Anders Borg. Dock inte partiledaren Anna Kinberg Batra.

– Jag reagerade väldigt väldigt starkt. Jag vet inte exakt vad som hänt men bara om det ligger någonting i det så ser jag väldigt väldigt allvarligt på det, säger hon till Expressen.

Hon tycker att det är bra att händelsen polisanmälts.

– Man får faktiskt inte kränka kvinnor i Sverige, säger Anna Kinberg Batra till Expressen.

Anders Borg är djupt besviken på partiledaren, skriver han på Facebook.

”Anna Kinberg Batra väljer att kommentera mediarykten baserade på hörsägen och kalla dessa för ’anklagelser’. Jag känner mig djupt besviken. Jag kan inte förstå hur en tidigare kollega och nära vän kan välja att göra politiska poänger på basis av rykten.”

”Anna Kinberg Batras omdöme har ofta ifrågasatts, jag kan känna allt större förståelse för det ifrågasättandet”, avslutar han.

På lördagen tas han i försvar av sin sambo Dominika Peczynski som också var på festen. Även det sker på Facebook. Hon skriver att hon själv inte såg något av det som Anders Borg har beskyllts för. Det enda hon själv noterade var att Borg betedde sig otrevligt och surt mot värdarna när paret visades till stugan som de skulle övernatta i.

I sitt Facebookinlägg bedyrar hon också att det inte är något fel på Anders Borgs kvinnosyn.

”Anders kvinnosyn är till hundra procent sund. Han är en snäll, omtänksam och mycket jämställd sambo. Han lyssnar, peppar och engagerar sig i allt jag tar mig för. Anders har ett stort, varmt hjärta och han är min bästa vän”. 

”Det gör ont i mig att se denna ärliga, vänliga, varma, lojala och plikttrogna person som jag älskar så oerhört släpas i smutsen, baserat på lösa rykten och skvaller från en fest där alla var fulla”, fortsätter hon.

Dagens Nyheter har utan framgång sökt Anders Borg för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.