Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Borg: Vi är alltid i tjänst

Other: Wiktor Dabkowski

Finansminister Anders Borg (M) är den av ministrarna som senast tog ut en sjukdag. Han anser att det är upp till det enskilda statsrådet att avgöra om man kan arbeta eller inte.

Tisdagens nyhetsflöde har till stora delar dominerats av DN:s granskning som visar att Sveriges statsråd inte sjukanmäler sig - trots att lagen säger att de ska få löneavdrag när de är sjuka och missar sina uppdrag.

Den av ministrarna som senast sjukanmälde sig var finansminister Anders Borg. Senaste gången var 2009. När DN:s Annika Ström Melin träffade honom vid ett Ekofinmöte i Bryssel på tisdagen gav han sin syn på att statsråden inte sjukanmäler sig när de är sjuka.

– Det finns ett väldigt tydligt regelverk sedan lång tid tillbaka. Det hänger ihop med att statsråd i praktiken har en kontinuerlig jourverksamhet. Vi har inte har normala ledigheter och semestrar.

Han fortsätter:

– Vi är alltid i tjänst och då är det viktigt att man försöker göra en bedömning om man kan fullgöra sitt uppdrag, säger Anders Borg.

I hans fall är det åtminstone vid ett av sjuktillfällena ställt bortom allt rimligt tvivel att han inte var i position att styra landets ekonomiska politik.

– I det ena fallet handlade det om att jag var nedsövd under en operation. Min bedömning var då att jag inte kunde fullgöra mitt arbete och då gjorde jag en sjukanmälan.

– I det andra fallet var jag magsjuk om jag minns detaljerna rätt. Då kan man arbeta men inte stå i en riksdagsdebatt, säger Anders Borg.

Debatten som har följt DN:s rapportering har till stor del handlat om vilka regler som ska gälla för statsråden när de är sjuka. Enligt statsrådsberedningens rättschef är det, precis som Borg antyder, ministrarna själva som avgör när de är för sjuka för att arbeta. En praxis som har använts sedan 90-talet.

När KU har granskat liknande ärenden har utskottet slagit fast att statsråden är i tjänst även om de är sjuka - trots att lagen alltså säger något annat. Tvetydigheten gör att KU-ordföranden Peter Eriksson nu öppnar för en granskning i konstitutionsutskottet.

– Det är fullt möjligt att det kan tänkas bli. Jag har inte tagit ställning till det nu men det kan ske om det kommer in en granskningsanmälan eller om någon skriver en motion om det, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.