Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bortförandet av Gui Minhai är en rättsskandal

Den friade bokhandlaren Lam Wing-kee framför ett porträtt av Gui Minhai, vid hans bokhandel under en demonstration mot den kinesiska regeringen.
Den friade bokhandlaren Lam Wing-kee framför ett porträtt av Gui Minhai, vid hans bokhandel under en demonstration mot den kinesiska regeringen. Foto: Kin Cheung

Kommentar. Bortförd i Thailand, smugglad till Kina. En svensk sitter sedan snart tio månader fängslad på okänd ort, utan hjälp av advokat, utan rättegång. Tvingad till bekännelser i kinesisk tv. Av allt att döma tvingad att säga att han vill ge upp sitt svenska medborgarskap.

Det är en rättsskandal.

Dawit Isaak är ett känt namn i Sverige, den svenske journalisten och författaren som hållits i eritreanskt fängelse i 15 år. Bokhandlaren Gui Minhai är Sveriges andra samvetsfånge.

Förlaget han drev i Hongkong var specialiserat på omstridda böcker om det kinesiska kommunistpartiets toppar. De handlar bland annat deras privatliv och älskarinnor.

Angela Gui, hans dotter, säger att han brukade säga att hans svenska pass skulle skydda honom.

Men den här gången har regimen i Peking gått längre än tidigare för att tysta röster de ogillar. Utländska medborgare har bortförts utanför landets gränser. Det har spridit en rädsla i kinesiska dissidentkretsar i Bangkok och Hongkong.

 

I fallet med Gui Minhai har inga trovärdiga förklaringar getts om hur han försvann.

 

Tillvägagångssättet antyder att den kinesiska ledningen tror sig kunna använda liknande metoder som den gör på hemmaplan.

Tystnad är då alltid vad som eftersträvas. Tystnad som uppstår på grund av rädsla för att vara nästa måltavla. Tystnad för att myndigheter aldrig anser sig behöva ge svar på frågor. Tystnad för att Kinas egen lag och rätt ignoreras. Och senare, tystnad för att saken fallit i glömska.

I fallet med Gui Minhai har inga trovärdiga förklaringar getts om hur han försvann i Thailand, fängslades i Kina eller varför han inte får juridisk hjälp.

Skillnaden den här gången är att standardformuleringen från Peking ekar tomt. Gui Minhai är ingen inre kinesisk angelägenhet. Han är svensk, och tio månader är en lång tid.

Den hittillsvarande svenska förtegenheten tas sannolikt som ett svaghetstecken. Sverige måste våga höja rösten.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.