Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bortgifta flickor utsatt grupp som växer

Allt fler flickor tvingas in i äktenskap.
Allt fler flickor tvingas in i äktenskap.

Sexuella övergrepp, könsstympning och hot om dödligt våld är verklighet för ett stort antal barn i Sverige i dag. Sedan i fjol ökar en ny form av utsatthet: ensamkommande flickor som gifts bort. En ny rapport till regeringen kräver nu att stödfunktionerna för de utsatta permanentas.

Länsstyrelsen i Östergötland har regeringens uppdrag att samordna myndigheternas arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck, könsstympning och tvångsäktenskap. Ett särskilt nationellt kompetensteam har inrättats, och i mars 2014 startade en särskild stödtelefon på försök. Den är till för yrkesverksamma i hälso- och sjukvård, socialtjänst och på andra myndigheter.

Nu har länsstyrelsen sammanställt nära två år av krissamtal i en rapport som lämnats till barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Den vittnar om hundratals fall av svår utsatthet, framför allt för flickor men även för vuxna kvinnor och ett antal pojkar.

”Det är i regel fråga om upprepad utsatthet och i många fall befinner sig de utsatta personerna i mycket svåra situationer”, står det i rapporten.

Samtalen har berört sammanlagt 698 personer. De flesta är barn och den överväldigande majoriteten, 88 procent, är flickor och kvinnor.

Ärendena gäller barnäktenskap och tvångsäktenskap, de gäller barn som förts ur landet mot sin vilja, de gäller sexuella övergrepp. För 75 flickor gäller det könsstympning, antingen konsekvenserna av att det har skett eller oro för att de ska utsättas.

– För alla könsstympningar som skett före anknytning till Sverige kan man inte ställa någon till svars juridiskt. Vi har ännu inte någon bra modell för att synliggöra och stödja dessa barn som kan vara i behov av vård, konstaterar Juno Blom, utvecklingsledare på länsstyrelsen i Östergötland.

I nästan 200 fall handlar det om fysiskt våld. Det inbegriper flera fall av grov misshandel som skållning med hett vatten och knivhugg. I 64 fall har dödshot uttalats. När det gäller 128 personer har det handlat om planer på eller oro för barnäktenskap eller tvångsäktenskap.

De pojkar som berörts har bland annat pressats av manliga släktingar, ibland mycket hårt, att kontrollera eller utöva våld mot sina systrar eller mödrar.

Rapporten beskriver bara de samtal som nått stödtelefonen. Mörkertalet när det gäller hedersrelaterat våld och förtryck är stort.

– Att få ihop statistik är viktigt, men bakom varje fall finns ett individuellt lidande, säger Juno Blom.

– Det viktigaste för oss är att stödja de yrkesverksamma som ringer.

Rapportens slutsats är att både det nationella kompetensteamet och stödtelefonen borde permanentas. Både Norge och Storbritannien har liknande fasta funktioner för att hantera den här typen av utsatthet.

– Det som varit konstruktivt är att det visat sig finnas ett stort engagemang hos socialtjänsten. De får dock inte alltid det stöd från chefer och politiker som de behöver. Om vi menar allvar med de här frågorna kan vi inte jobba med ettåriga lösningar hela tiden, säger Juno Blom.

Under förra året, framför allt under hösten, kom en ny typ av ärenden till den nationella stödtelefonen. De handlade om barnäktenskap: ensamkommande flickor som kommit till Sverige i sällskap med vuxna män de gifts bort med. I vissa fall har flickorna varit under 15 år.

Socialtjänsten i de kommuner där flickorna och deras män placerats på flyktingboenden har hanterat fallen olika. I vissa kommuner har socialtjänsten reagerat, i andra inte. Det finns fall där gode män godtagit att flickorna varit gifta, och det finns fall där de inte gjort det. I ett fall i början av 2015 erkände Skatteverket formellt äktenskapet mellan en 14-årig flicka och en vuxen man.

Därför menar länsstyrelsen i sin rapport att det också är nödvändigt att lagen mot barnäktenskap ses över för att alla barns rättigheter ska tillgodoses. Som den ser ut i dag krockar den med lagstiftningen om äktenskap som ingåtts i utlandet.

Andra förslag är att man ser till att höja kompetensen för att hantera den här typen av utsatthet, inte minst inom rättsväsendet, att samordningen blir bättre och att de förebyggande insatserna stärks.

Mer om barnäktenskap

• Inga barn har placerats med sin vuxna make
Inga nyanlända barn i Stockholm har placerats med vuxna som de enligt utländsk lag sagts vara gifta med. Det beskedet kommer från socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

• Hedersförtrycket i Stockholm ska kartläggas
Hedersförtrycket i Stockholms stad ska kartläggas. Men det viktigaste för att stävja förtrycket är att kommunen får en handlingsplan på plats. ”Vi vet redan att förtrycket finns”, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP)

• Barnäktenskap allt vanligare bland asylsökande
Ensamkommande minderåriga som är gifta har ökat bland asylsökande som kommit till Sverige under hösten. Barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag – ändå låter kommuner barnen bo tillsammans med den vuxna partnern, visar en granskning av Ekot på Sveriges radio.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.