Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 08:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/borttappade-roster-kostar-miljoner-nar-falun-gar-till-omval/

Sverige

Försenade röster kostar miljoner när Falun går till omval

Falunborna går till omval till kommunfullmäktige efter att en säck med förtidsröster försvann under höstens val. Foto: Ulf Palm/TT

Notan för den försenade postsäcken som tvingar Faluborna att rösta igen landar på över fyra miljoner kronor, men troligtvis kommer den att bli betydligt dyrare. Staten kan behöva ersätta förtidsröstningen i övriga kommuner med totalt drygt 36 miljoner kronor. 

Rätta artikel
Val 2018

Förtidsröstningen i Faluns omval till kommunfullmäktige har kunnat göras både från samtliga 290 kommuner i Sverige och genom brevröstning från utlandet. Det har inneburit nya kostnader för Valmyndigheten, Faluns kommun och övriga kommuner i landet. 

I dagsläget har Falun avsatt drygt en miljon kronor för omvalet, och valmyndighetens kostnader väntas uppgå mot ungefär 3,5 miljoner kronor.

– Valmyndighetens kostnader består av tryckning av valsedlar, röstkort, röstlängder, distribution av valmaterial och röster, IT-stöd och personalkostnader. Kommunerna kommer att få statsbidrag för förtidsröstningen, säger Jenny Stad, pressekreterare på Valmyndigheten. 

Läs mer: Nämnd: Fel i Falun påverkade valresultatet

Men teoretiskt skulle omvalet kunna bli betydligt dyrare än de 4,5 miljoner kronorna som redan avsatts. 

I vårändringsbudgeten för 2019 avser regeringen att föreslå att medel avsätts för övriga kommuners kostnader omvalet. Ersättningarna kommer att betalas ut retroaktivt och kan uppgå till 125 000 kronor per kommun. Skulle landets övriga 289 kommuner få full ersättning kommer kostnaden att uppgå till över 36 miljoner kronor. Men att blir så är inte troligt, menar Jenny Stad.

– I de flesta fall är det mindre summor. En del kommuner har öppet i kanske två dagar för förtidsröstning, säger hon. 

Vårändringsbudgeten presenteras för riksdagen den 10 april.

Valet den 9 september förra året uppgick till ungefär 400 miljoner kronor. Hur dyrt omvalet i Falun blir är svårt att veta eftersom det ännu inte går att förutse slutnotan.

 – Höstens val var val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige och omvalet rör bara en kommun, säger Jenny Stad. 

Under söndagsförmiddagen hade 11.415 förtidsröster av 45.830 röstberättigade i Falun registrerats. Totalt håller 36 vallokaler öppet till klockan 20.00 i kväll, och det preliminära valresultatet kommer att redovisas under natten.

Den 6 februari beslöt Valprövningsmyndigheten att kommunvalet i Falun skulle göras om. Det efter att en säck med röster kom bort i posten under höstens val och 145 förtidsröster ogiltigförklarades. Valprövningsnämnden drog då slutsatsen att de försenade rösterna sannolikt påverkat valutgången i kommun och beslutade därför för att ett omval ska hållas idag, den 7 april.  

Läs mer: Falun – första skarpa testet av regeringsbildningen