Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/bostads-vd-avgar-efter-kvittoskandal/

SVERIGE

Bostads-vd avgår efter kvittoskandal

Vd:n för kommunala Bostadsbolaget i Göteborg, Bertil Rignäs, får sparken.
Han får gå efter kvittoskandalen som avslöjades i SVT:s Uppdrag granskning.

– Ja, bland annat det. Det är en konsekvens av hela situationen som lett fram till detta beslut, säger Stefan Kristiansson (MP), ordförande i Bostadsbolagets styrelse.

I programmet avslöjades bland annat att Rignäs lämnat ett kvitto från en damklädesaffär i Cannes som underlag för ersättning för lunchutlägg. Det skedde i samband med hans medverkan i den stora fastighetsmässan Mipim i Cannes, där flera tjänstemän och politiker från Göteborg deltog.

– Han hade ingen enig styrelse bakom sig och då är den enkla spelregeln att vd får gå.

Kristiansson berättar att det var sex timmars uppslitande diskussioner mellan olika åsikter i styrelsen om Rignäs skulle få sparken eller inte, innan man var klara för beslut.

– Det har varit ett tungt, jobbigt och svårt beslut, säger Kristiansson som inte vill torgföra sin egen åsikt.

Eftersom Rignäs får sparken ger det honom mer pengar i avgångsvederlag än om han sagt upp sig själv, avslöjar Kristiansson. Han får 24 månadslöner, vilket innebär cirka fyra miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt