Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-21 05:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/bostadsbristen-det-som-unga-oroar-sig-over-mest/

Sverige

Bostadsbristen det som unga oroar sig över mest

Bild 1 av 5 DN frågar: Är du orolig för framtiden?Joel Söder, 16 år, student: ”Jag är orolig för vilka betyg jag kommer att få – och att det avspeglar vilket jobb jag sedan kan få. Det känns viktigt att få ett jobb där man trivs, och då behöver man få bra betyg. Jag vet också att det kommer att bli svårt att få bostad, men det är ett problem som kommer senare – så just nu är jag mest orolig över mina betyg.”
Foto: Evelyn Jones
Bild 2 av 5 Nermin Mahdi, 19 år, student: ”Jag är mest orolig över min egen utbildning och pressen att komma in på högskolan. Den ökande rasismen skapar stor oro hos mig, den påverkar oss alla – även om man är född i Sverige blir man utsatt för rasism. Jag tror man måste lära sig om problemet tidigt.”
Foto: Evelyn Jones
Bild 3 av 5 Montadar Saleh, 16 år, student: ”Till viss del är jag absolut orolig. Jag har en bild av hur min framtid kommer att bli, och är rädd att inte leva upp till den. Det blir också mer och mer konflikter i världen. Det känns som situationen blir värre och värre. Jag hoppas att politikerna ska kunna göra något åt det.”
Foto: Evelyn Jones
Bild 4 av 5 Adonis Sotoodeh, 16 år, student:”Jag brukar nå mina mål så jag är inte så orolig för min egen framtid. Jag oroar mig däremot för klimatförändringar. Politikerna borde kunna påverka genom att uppmuntra människor att göra mer miljövänliga val.”
Foto: Evelyn Jones
Bild 5 av 5 Alexandra Cincarevic, 19 år, student:”Jag går ut gymnasiet i sommar och är orolig för vilket universitet jag kommer att kunna komma in på. Det känns som att det är stor skillnad på hur livet blir efter gymnasiet och många val man måste göra redan nu. Det får mig att bli stressad.”
Foto: Evelyn Jones

Sveriges ungdomar tycker att bostadsbristen är den viktigaste samhällsutmaningen. Det visar en studie från Linnéuniversitetet.

Samtidigt visar studien ett lågt förtroende för politiker och beslutsfattare för att lösa problemen – och 42 procent av de unga oroar sig för sin egen framtid.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in