Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Brå: Kvinnors otrygghet alarmerande

Foto: TT

Hela 31 procent av kvinnorna känner sig otrygga i området där de bor. Bland männen är det bara nio procent som är lika otrygga. förtroendet för rättsväsendet har minskat, visar en ny undersökning.

Den otryggaste gruppen är äldre kvinnor, över 75 år. där uppger nästan 40 procent att de är mycket otrygga eller att de inte vågar gå ut. Men även bland tonårsflickor och unga kvinnor är otryggheten stor.

På tisdagen presenterade Brottsförebyggande rådet den årliga Nationella trygghetsundersökningen, NTU. Den visar att otryggheten i det egna bostadsområdet har ökat, jämfört med året innan. En klar majoritet av de tillfrågade känner sig fortfarande trygga, men 19 procent svarar att de är otrygga.

Det är en skrämmande siffra.

Skillnaderna är också stora mellan män och kvinnor. Hela 31 procent av kvinnorna känner sig otrygga och 12 procent undviker därför att gå ut ensamma i sitt bostadsområde.

– Det är en skrämmande siffra, säger Erik Wennerström, generaldirektör för BRÅ till nyhetsbyrån TT.

Bland männen är det nio procent som känner sig otrygga och endast två procent avstår från att gå ut.

Allt fler kvinnor berättar också att de har utsatts för sexualbrott. Totalt svarar 3 procent av kvinnorna att de har blivit utsatta. Det är mer än en fördubbling under de senaste tre åren. Särskilt utsatta är de mellan 16 och 24 år. Där svarar hela 9 procent att de har utsatts för någon form av sexualbrott.

Det framgår inte vad för sexualbrott det rör sig om, men utredarna uppskattar att 29 procent av fallen kan handla om försök till eller fullbordade våldtäkter eller sexuellt tvång. 

Tryggheten har varierat under årens lopp och resultatet i den senaste undersökningen är på ungefär samma nivå som år 2006. Då svarade något fler kvinnor att de var otrygga.

BRÅ:s gör sedan år 2006 en årlig intervjuundersökning för att mäta tryggheten och utsatthet för brott. Frågorna går ut till 20.000 personer mellan 16 och 79 år. Drygt 60 procent av de tillfrågade har svarat.

Den senaste undersökningen visar också att förtroendet för rättsväsendet är högt, men det har minskat från 64 till 61 procent på ett år. Förtroendet för polisen har minskat med fyra procentenheter till 61 procent. 

Fakta.Förtroendet för polisen minskar

Förtroendet för det svenska rättsväsendet har gått ner med tre procentenheter sedan förra mätningen 2015. När det gäller polisen har förtroendet gått ner med fyra procentenheter under samma period.

Trots nedgången karaktäriserar Brås generaldirektör förtroendet som stabilt, 61 procent av befolkningen har förtroende för rättsväsendet och polisen.

Källa: Brå

Fakta.Ökad otrygghet bland kvinnor

31 procent av alla tillfrågade kvinnor uppger att de upplever otrygghet. Det är en ökning med sex procentenheter från den förra mätningen som gjordes 2015.

12 procent av kvinnorna känner sig så otrygga att de avstår från att gå ut på kvällarna.

9 procent av männen upplever otrygghet. Bara 2 procent av männen är så otrygga att de stannar hemma på kvällen.

Störst är problemet bland kvinnor i åldern 75–79 år, där hela 39 procent upplever otrygghet. Även bland unga kvinnor är problemet stort.

Källa: Brå

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.