Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bråk mellan Guillou och Bindefeld i P1

Jan Guillou retade upp flera paneldeltagare när han var med i P1 Debatt på söndagen. Ilsknast blev Micael Bindefeld. ”Nu blir jag så jävla förbannad”, sa Bindefeld efter att Guillou uttalat att antisemitismen är ”utplånad” i Sverige.

P1 Debatt avhandlade på söndagen temat ”Hur mycket hat tål Sverige?” om antisemitism och islamofobi. Muslimska Fatima Reza i Katrineholm berättade om hur hon fyra-fem gånger i månaden får hundbajs, grisöron och fyllda kondomer i brevlådan och Petra Kahn Nord, generalsekreterare för judiska ungdomsförbundet, vittnade om sin rädsla inför att leva öppet som judinna i Sverige.

Jan Guillou, som nyligen skrev en uppmärksammad krönika om hur antisemitismen jämfört med islamofobin är överdriven, försökte förklara avsikten med just denna krönika.

– Det jag reagerade mot var vad jag uppfattade som våldsamma överdrifter i diskussionen. Att judar i Sverige skulle packa resväskorna – det är ett oerhört påstående. Överdrifterna blir så fantastiska när man kommer in på ämnet, sa Guillou.

– Det förbjudna jag gjorde var att relativisera, alltså att jämföra. Att säga att man är emot araber tror jag alla svenskar skulle komma undan med, till skillnad mot att säga att man är antisemit.

Alexandra Pascalidou, som ledde debatten, frågade om Guillou inte kände att han bagatelliserade judars rädsla, exempelvis den Petra Kahn Nord berättat om.

– Det är naturligtvis oerhört svårt att se Petra i ögonen och säga ”jag tror inte på dig”. Men jag anser att du har fel. Jag kan ifrågasätta känslorna. Det fanns en tid i Europa när judar skulle packa väskor om de hann. Att ta till den metaforen för att skildra dagens Sverige blir i min mening orimligt, svarade Guillou.

Mathan Ravid från Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, kallade Jan Guillou för ett ”symptom på ett större problem” och sa att Guillou tar sig rätten att uttala sig om saker han inte förstår.

– Du beskriver mig som en fullständig galning och sen vill du att jag ska förklara varför jag är en fullständig galning. Hatet mot muslimer och araber är Sveriges nu allra största politiska problem. Det är helvetiskt svårt att hitta vägar ut ur det. Man kan i alla fall försöka få proportioner. Antisemitismen är så gott som utplånad i Sverige, i alla fall fram till alldeles nyligen, sa Jan Guillou.

Det fick Micael Bindefeld, grundare av en stiftelse till minne av Förintelsen, att tända till ordentligt.

– Står du och säger att antisemitismen är utrotad? Det här är helt galet, det där får du ta tillbaka. Nu blir jag så jävla förbannad. Jag är uppvuxen i det här landet som jude, det är inte du.

Jan Guillou sa att det inte var så han hade sagt, men valde att inte kommentera närmare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.