Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bråk om Sveriges insatser i Afghanistan

Överbefälhavaren Sverker Göranson ska frågas ut i riksdagens försvarsutskott efter DN:s uppgifter att svenska elitförband dödat ”några dussin afghaner”. ”Misstanken om att det finns förband som kan ha gått över gränsen gör att vi vill veta mer”, säger försvarspolitikern Torbjörn Björlund (V).

Som första tidning kunde DN i lördags ge unika inblickar i Sveriges hemligaste militära förband, SOG (Särskilda operationsgruppen). Det mesta kring förbandet ligger under sekretess, exempelvis vilka som tjänstgör där.

Brigadgeneral Urban Mohlin, chef för SOG, berättade att förbandet varit inblandat i strider som varit ”bland de hårdaste Försvarsmakten varit delaktig i”. Insatserna har gjorts i bland annat Tchad, Kongo och Afghanistan.

Där har de svenska elitsoldaterna, enligt Mohlin, dödat ”några dussin afghaner” under åren 2010 till 2012, en uppgift som försvarspolitiker i riksdagen nu reagerar på.

– Det finns anledning att ställa frågor om vad som egentligen har hänt i Afghanistan. Har de försvarat sig så är det enligt regelverket men har det hänt andra saker behöver vi få reda på det. Bara misstanken om att det finns ett förband som kan gå över gränsen gör att man vill ha mer information, säger Torbjörn Björlund (V).

Enligt beslut i försvarsutskottet på tisdagen  blir det en utfrågning med ÖB Sverker Göranson den 6 mars om Afghanistaninsatsen och specialförbandens roll i den.

I DN:s reportage fanns också uppgiften att en officer från SOG är knuten till högkvarteret för de amerikanska specialförbanden i Florida. Det var ett av dessa förband, Navy Seal Team 6, som sköt ihjäl Usama bin Ladin på pakistansk mark 2011. USA:s specialtrupper har varit inblandade i många operationer som kan ha skett i strid med folkrätten, exempelvis drönarattacker.

Det här väcker frågor om hur SOG samarbetar med andra förband, anser Peter Rådberg, Miljöpartiets försvarspolitiske talesperson. Han ser en risk för otydliga gränser mellan FN-insatsen Isaf och ”Operation enduring freedom”, den offensiva amerikanska krigföringen mot talibaner och al-Qaida.

– USA har ett helt annat syfte med kriget, det blir ett problem när de här två sakerna sammanblandas.

Torbjörn Björlund håller med och vill även här ha tydligare besked från ÖB.

– Skulle det vara så att Sveriges insats påverkas av USA:s sätt att föra krig går det stick i stäv mot vad vi ska göra i fredsbevarande och fredsframtvingande operationer.

Allan Widman, Folkpartiets talesperson i försvarsfrågor, anser däremot inte att DN:s uppgifter kastar tvivel över Sveriges militära insats i Afghanistan.

– Mitt intryck är att ingenting har framkommit som antyder något annat än att de svenska specialförbanden befinner sig på rätt sida gränsen, säger Widman.

Professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell anser att gå från att vara en fredsbevarande insats till att bli en del av en slags krigsföring med den afghanska regeringsarmén har moraliska problem.

– Hela Afghanistanoperationen har ett slags demokratiskt underskott där varken politiskt eller militärt ansvariga klargjort arten och omfattningen av insatsen utan vi har haft en glidande utveckling in i krigsdeltagande, säger Agrell.

För politiker finns skäl att fundera över vilken roll Sverige ska ha i framtida militära insatser i världen som kan innebära att man dödar motståndsmän, menar Agrell.

– Vi måste ha klart för oss hur komplex den här scenen är. Sverige är en part i något mycket större där vi lätt kan förvänta oss att någon annan tar ansvaret, säger han.

Fotnot: DN har förgäves sökt ÖB Sverker Göransson för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.