Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 15:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/brand-i-centrala-orebro-en-till-sjukhus/

Sverige

Brand i centrala Örebro – en till sjukhus

Foto: Maja Eriksson

Det brann på Kungsgatan i centrala Örebro på fredagen. En person fördes med ambulans till sjukhus efter att ha andats in rök.

Vid 23-tiden på kvällen hade branden bekämpats och eftersläckning pågick.

TT Text

Larmet inkom till SOS alarm 14.14. Räddningstjänsten och ambulans var på plats kort därpå, rapporterar Nerikes Allehanda

Enligt räddningstjänsten handlade det om en lägenhetsbrand på Kungsgatan i centrala Örebro. 

– Vi har livräddat en person via stege, nu håller vi på och försöker släcka branden, sade Anders Svedlund, vakthavande befäl på Nerikes Brandkår. 

Personen fördes därefter med ambulans till sjukhus. 

Stora delar av kvarteret vid Stortorget i centrala Örebro spärrades av och enligt Nerikes Allehanda var även polis på plats. 

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) utfärdades i Örebro på grund av den kraftiga rökutvecklingen. Boende som kände av lukten uppmanades att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. 

Det är ännu oklart hur branden startade. I fastighetens nedre våningsplan finns bland annat en restaurang. 

Strax före 18.30 rapporterade TT att branden uppgavs vara så kraftig och svårtillgänglig från utsidan, att man tillkallat en grävmaskin för att kunna släcka inifrån fastigheten. 

– Det är våningarna vid lägenheten som branden har börjat i och delen under som vi tänker riva, dock inte hela huset, säger Peter Backman, räddningschef i beredskap vid räddningsregion Bergslagen, till TT. 

Vid 23-tiden på kvällen hade branden bekämpats och eftersläckning pågick.

Räddningstjänsten var tvungen att ta hjälp av en grävmaskin för att komma åt att släcka branden.

– Man har rivit den sektion av byggnaden som låg i direkt anslutning till en grannbyggnad, säger Annsofie Thorsen på SOS Alarm.

Ämnen i artikeln

Örebro
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt