Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/brand-i-gruva-flera-personer-fast/

Sverige

Brand i gruva på 850 meters djup – odramatisk evakuering av samtliga arbetare

00:25. Brand i gruva – 130 arbetare i säkerhet i räddningskammare.

STOCKHOLM–GARPENBERG. Brand bröt ut tidigt på torsdagseftermiddagen i en maskin i Garpenbergs gruva, strax nordost om Hedemora. 130 gruvarbetare beräknades befinna sig i gruvan när eld uppstod – samtliga kunde ta skydd i räddningskammare. Vid 15-tiden konstaterades branden vara släckt. Två personer skadades lätt.

När larmet om rökutveckling i en arbetsmaskin nere på 850 meters djup kom strax innan klockan 14 skickade räddningstjänsten brandbekämpande styrkor från Hedemora och Avesta till Garpenberg. På plats lotsade gruvpersonal fram dessa till brandplatsen i en gruvgång.

Det visade sig att lågorna effektivt hade släckts av maskinens operatör. Denne hade sedan sökt sig till en av de många räddningskammare som finns i gruvan.

 

Räddningstjänsten på plats vid Garpenbergsgruvan, efter larmet om brand på 850-metersnivån.
Räddningstjänsten på plats vid Garpenbergsgruvan, efter larmet om brand på 850-metersnivån. Foto: Niklas Hagman/TT

– Branden var begränsad till den här maskinen, räddningstjänsten hade bara att kontrollera släckningen. Det behövdes ingen insats av oss, säger Robert Sundin, insatsledare vid Södra Dalarnas räddningstjänstförbund, till DN.

De 130 underjordsarbetarna som befann sig i gruvan när larmet gick hade dessförinnan, inom loppet av 20 minuter, satt sig i säkerhet i räddningskammare.

– Alla som arbetar där vet var närmaste kammare finns, säger Robert Sundin, som vid 16-tiden kunde konstatera att räddningstjänstens insats var avslutad.

– Vi har lämnat platsen med samtliga fordon. Rimligen är evakueringen av arbetarna också avslutad. Över huvud taget har det hela gått bra, säger han.

Räddningstjänstens insats i Garpenbergsgruvan blev kortvarig. Framåt kvällen var det lugnt i området.
Räddningstjänstens insats i Garpenbergsgruvan blev kortvarig. Framåt kvällen var det lugnt i området. Foto: Pernilla Wahlman

Evakueringen skedde i omgångar och utan dramatik, till dess alla var uppe på marknivå.

Enligt region Dalarna drabbades två personer av lätta skador i samband med branden. ”Den ena personen är inte under vård längre, den andra är förd till Avesta lasarett för kontroll”, skriver region Dalarna i ett mejl till DN vid 17.15-tiden.

Garpenbergsgruvan drivs av Bolidenkoncernen. När räddningstjänsten gjort sitt tog företaget över ansvaret för efterarbetet. Jenny Gotthardsson, platschef vid Garpenbergsanläggningen, säger till P4 Dalarna att all personal kommer att samlas för genomgång av vad som skett.

– Sedan ska röken ventileras ut. Därefter gör vi en bedömning av när vi kan återgå till produktion, säger Jenny Gotthardsson, ett beslut som hon trodde kunde tas framåt kvällen.

”Välkommen till Boliden Garpenberg”, står det att lösa vid porten till gruvan.
”Välkommen till Boliden Garpenberg”, står det att lösa vid porten till gruvan. Foto: Pernilla Wahlman

Företaget kommer inom kort att genomföra en utredning för att fastställa vad som ledde till branden och utvärdera hur räddningsarbetet fortskred.

Räddningstjänstens Robert Sundin poängterar att man, vad gäller skyddet av gruvan, har ett nära samarbete av förebyggande karaktär med Boliden.

– Därför känner vi väl till förhållandena där nere, säger Sundin.

Den eldhärjade arbetsmaskinen var en så kallad betongsprutare. Den används vid bergsförstärkning under jord, enligt Jenny Gotthardsson.

Polisen uppger att det ”i utgångsläget” inte finns någon misstanke om brott.

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om det, utgångsläget är att det inte är det, maskiner tar eld ibland, men det får vi titta på senare, säger Stefan Wickberg, polisens presstalesperson, till TT.

54 dagar sedan den senaste arbetsplatsolyckan, löd budskapet på torsdagskvällen.
54 dagar sedan den senaste arbetsplatsolyckan, löd budskapet på torsdagskvällen. Foto: Pernilla Wahlman

När DN:s utsända kom fram till gruvanläggningens grindar – längre än dit kom vi inte – märktes inte ett spår av den dramatik som utspelat sig innanför stängslet bara några timmar tidigare. Några bilar tog sig in genom grind 11 på en i övrigt ödslig skogsväg, det var eftermiddagsskiftet som anlände.

En skylt upplyste om att det passerat 54 dagar sedan den senaste arbetsplatsolyckan här. Det antalet kan Boliden nu ha anledning att uppdatera.

Och brand har drabbat gruvan i Garpenberg förr – senast för fem år sedan.

Brand i gruvan i Garpenberg den 3 mars 2015 – vaktpersonal posterad vid stängd grind.
Brand i gruvan i Garpenberg den 3 mars 2015 – vaktpersonal posterad vid stängd grind. Foto: Henrik Hansson / TT

Klockan 8.45 på morgonen den 3 mars 2015 upptäcktes lågor i samma anläggning som på torsdagen. Tidningen Arbetet skrev då i sin nätupplaga:

”Gruvfacket i Garpenberg konstaterar att evakueringen av underjordsarbetare och släckningen av branden i gruvan gick bra.

Arbetet återupptogs klockan 12 sedan gruvan vädrats ur. Bolidens pressansvariga Marcela Sylvander säger att alla de som var under jord i samband med branden ska undersökas särskilt.

Företaget ska nu utreda branden för att utröna vad som orsakade den, vad som gick bra och vad som inte gick bra i räddnings- och släckningsarbetet.”

Garpenbergs gruva ligger strax nordost om Hedemora i södra Dalarna. Sulfidmalm bryts i gruvan, som tidigare bestod av två gruvor. Gångarna förenades under jord 2004, varpå gruvan blev en anläggning.