Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Brand i moskén i Borås var anlagd

Branden i en moské i Borås i januari var anlagd, troligen med hjälp av bensin, uppger Borås Tidning. Ett besked som skapar oro inom Islamiska kulturföreningen i Borås.

– Nu känns det verkligen som om det finns personer där ute som vill göra oss illa och det är skrämmande, säger föreningens ordförande Ahmed Mohamed till tidningen.

Brandskadat material från händelsen har analyserats på Nationellt forensiskt centrum (NFC) i Linköping. Resultatet talar "extremt starkt" för att det fanns brännbar vätska i provet. Redan tidigare har polisen kunnat utesluta att branden orsakades av elfel eller överhettning i någon värmekälla.

Det var natten till den 17 januari som moskén brann. Den är inrymd i en central fastighet som ägs av kommunen. Bara en lite del av lokalen kan i dag användas och månader av sanering och reparationer återstår.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.