Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 08:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/brand-rasar-i-goteborg/

Sverige

Branden i Göteborg: ”Läget har lugnat ner sig betydligt”

Kraftig rök väller upp från branden i en industrilokal på Hisingen. Foto: Adam Ihse/TT

Under fredagskvällen brann det kraftigt i en industrilokal på Hisingen i Göteborg. Under natten har räddningstjänsten har arbetat med eftersläckningsarbetet. 

– Läget har lugnat ner sig betydligt, säger insatsledaren Jonas Olsson vid räddningstjänsten Storgöteborg. 

Rätta artikel

Larmet kom in till SOS klockan 18.28 på fredagen. På bilder syntes en svart rökpelare stiga från platsen.

Enligt räddningstjänsten rör det sig om industrilokaler och verkstäder på Hisingen. Vad som har startat branden är ännu oklart, men polisen beskrev under fredagskvällen branden som omfattande.

– Det är mycket rök och ligger precis vid vägen så den syns på långt håll, säger Anna Göransson presstalesperson vid polisregion Väst.

Räddningstjänsten var inledningsvis på plats med runt 20 enheter, men har trappat ner under natten mot lördagen. Vid 22-tiden på fredagen var branden under kontroll. 

– Läget har lugnat ner sig betydligt, säger insatsledaren Jonas Olsson tidigt på lördagsmorgonen. 

– Vi håller på med eftersläckningsarbete och kontrollerar att det inte finns risk att branden startar igen. 

Eftersläckningsarbetet kommer att fortsätta under lördagen. 

– Det är svårt att säga när vi kommer att lämna platsen. Det finns fortfarande mycket värme i konstruktionen som vi måste hantera, säger Jonas Olsson. 

Polisen har inga uppgifter om skadade. En förundersökning gällande grov mordbrand har inletts, och i nuläget är orsaken till branden oklar. 

Räddningstjänsten skriver i ett pressmeddelande att runt 20 enheter var på plats inledningsvis. Polisen kommer att låta avspärrningarna kring området vara kvar tills dess att en kriminalteknisk undersökning har genomförts.

På fredagskvällen brann det också i ett industriområde i Varberg. Det fanns i början en viss explosionsrisk och räddningstjänsten fick snabbt flytta på gasolflaskor som fanns i närheten av elden. Räddningstjänsten uppmanade boende i närheten att hålla sig inomhus och stänga sina fönster eftersom rökutvecklingen var kraftig.

Varningen, ett så kallat VMA (viktigt meddelande till allmänheten), kunde dras tillbaka senare på kvällen.

– Det har utbrutit en brand i en presenningsbyggnad på utsidan av en huvudbyggnad. I nuläget har man kontroll över branden, Patrik Josefsson, tjänsteman i beredskap vid räddningstjänsten Väst.

Räddningstjänstens arbete på platsen fortsatte under fredagskvällen. Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand eftersom det även här är oklart hur branden uppstått. Platsen kommer att spärras av och polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning.