Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Brand utanför flyktingboende

Natten till söndagen tände någon eld på en lövhög utanför det omstridda transitboendet för ensamkommande flyktingbarn i Vellinge. På söndagen hålls flera manifestationer för och emot flyktingmottagning i den skånska kommunen.

Strax före kl 05 larmades polis och brandkår till vandrarhemmet i Hököpinge i Vellinge kommun, sedan personalen upptäckt en lövhög som brann utanför. I vandrarhemmet har Malmö stad i samarbete med ett vårdföretag öppnat ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn.

– Klockan 04.48 kallades vi till platsen. En lövhög och lite halm brann på gräsmattan utanför transitboendet. Brandkåren kunde släcka branden rätt så fort och det fanns ingen spridningsrisk. En anmälan har upprättats om hets mot folkgrupp och skadegörelse, säger Mikael Persson, informatör på Skånepolisen till DN.se.

Den brinnande lövhögen låg en bit bort från transitboendet så fastigheten behövde inte utrymmas.

– Det har inte funnits något direkt hot mot transitboendet men det har ju förekommit en del diskussioner omkring det. Vi ser allvarligt på det här. Det förelåg aldrig någon risk att branden skulle spridas, troligtvis var det någon som ville göra en poäng.

Polisen har sökt i området med spårhund, men hade på söndagsmorgonen inte gripit någon misstänkt.

– Vi arbetar fortfarande med ärendet och hoppas att vittnen som sett något hör av sig, säger Mikael Persson.

På söndagen ska både Sverigedemokrater och antirasistiska grupper demonstrera i den skånska kommunen. Sverigedemokraternas ungdomsförbund i Vellinge genomför ett torgmöte med start kl 12.30 under parollen ”När Moderaterna sviker tar SD(U) strid för Vellinge”. SD(U) kräver att kommunen ska ha rätt att bestämma över sin egen flyktingpolitik. Samtidigt anordnas en motdemonstration till stöd för flyktingarna och på eftermiddagen kl 14.00 ordnar Nätverket Vellingebor för flyktingar ett möte tillsammans med Rädda Barnen och Svenska kyrkan.

Polisen hoppas på lugn, men har höjt bevakningen för att kunna ingripa vid bråk.

– Vi har ett flertal patruller som ska bevaka demonstrationerna, säger Mikael Persson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.