Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Brandbomb kastad mot moské i Uppsala

Uppsala moské utsattes för en brandattack på nyårsdagens morgon. Polisen söker minst en gärningsman misstänkt för försök till mordbrand.

– Vittnesuppgifterna är att någon har kastat något mot väggen, förmodligen en molotovcocktail, och att det sedan slagit upp lågor mot fasaden. Branden var mycket liten när vi kom till platsen och den självslocknade, säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand, hets mot folkgrupp, skadegörelse och beskriver den som hatbrott. Ytterligare brottsrubriceringar kan tillkomma.

– Man har klottrat på dörrarna till moskén. Vad som stod vill jag inte sprida vidare, men det var tveklöst rasistiskt, säger Lisa Sannervik.

Vittnesuppgifterna talar om en person, men polisen utesluter inte fler gärningsmän. Några signalement har polisen inte att gå ut med.

– Medlemmarna är ledsna och oroliga. Liknande saker har hänt på andra håll och man undrar vad det är som pågår. Jag har aldrig förr känt av ett sådant hot mot muslimer, säger Osman Sayed, styrelseledamot i Uppsala moské.

Attacken mot Uppsala moské på Sportfältsvägen är ännu en i raden av misstänkt anlagda moskébränder den senaste tiden. Larmet kom klockan 05.26 på torsdagsmorgonen. Senare kom flera församlingsmedlemmar till platsen.

– Det är svårt. Jag är rädd att det ska hända mina barn något när vi går hit på bönen, att vi skulle brinna inne, säger Bassam Irsan.

Hudeifa Abu är inne på samma spår:

– De flesta i församlingen känner sig hotade. Hade det hänt under fredagsbönen hade flera hundra personer varit på plats och om en brandbomb kastas in i lokalen i en sådan situation vore det katastrof.

Islamiska förbundet är kritiskt till regeringen:

– Känslan är att det är planerade hatbrott med syfte att skrämma en del av befolkningen. Det är en attack mot religionsfriheten, en attack mot hela samhället och jag kan inte annat än att definiera det som terrordåd, säger ordförande Omar Mustafa till TT.

– Jag har inte hört någon kommentar från statsministern än, jag är fundersam huruvida det är ett allvarligt läge för regeringen eller inte. Det är ett allvarligt läge. Regeringen måste vidta åtgärder.

Attacker mot moskéer  2014

• Januari, Stockholm: Den stora Stockholmsmoskén på Södermalm får entrén nedklottrad med hakkors.
• Maj, Eskilstuna: Under kvällsbönen blockeras dörren till lokalen med träbalkar och betongblock.
• Juli, Norrköping: Det påbörjade moskébygget liksom byggbaracker sätts i brand.
• September, Södertälje: Fönster krossas på Somaliska föreningens bönelokal. Även Palestinska föreningen drabbades av vandalisering.
• September, Flen: Fönster krossas på moskén.
• September, Avesta: Någon sätter eld på mattor i moskén.
• Oktober, Helsingborg: En moské i en källarlokal vandaliseras.
• Oktober, Flen: Fönsterrutor krossas.
• November, Eslöv: Rutor krossas.
• November, Örebro: Brandfarlig vätska kastas in genom ett fönster.
• December, Eslöv: Två fönsterrutor krossas och fasaden sprejas i källarmoské.
• December, Eskilstuna: Moskén utryms sedan en brand brutit ut på juldagen. Fem personer förs till sjukhus, och polisen misstänker mordbrand.
• December, Eslöv: Brand både på utsidan och inne i källarmoské — innanför ett krossat fönster. Begränsade brand- och rökskador. Moskén är densamma som vid tidigare attacker i Eslöv.

Källa: Expo.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.