Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/branden-i-smaltverk-vid-nykoping-annu-inte-slackt/

Sverige

Branden i smältverk vid Nyköping ännu inte släckt

Tidigt på fredagsmorgonen brann det fortfarande i smältverket för radioaktivt avfall i Studsvik. 

– Vi har inte lyckats släcka utan det brinner i taket på byggnaden, säger Jan Österberg, insatsledare vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Branden i smältverket Cyclife Swedens lokaler som ligger cirka två mil öster om Nyköping startade strax efter klockan 18 på torsdagen. Enligt Jan Österberg ska det ha skett när man arbetade med en 20 ton tung titanklump.

– Troligtvis började det brinna där. Man gjorde släckningsförsök på plats, säger han.

Anläggningen utrymdes och på fredagen skriver företaget i ett pressmeddelande att ”Produktionsverksamheten på anläggningen är stoppad i dag fredag och fortsatt analys sker när delar av verksamheten kan komma igång.”

Räddningsarbetet har komplicerats av att brandhärden i titanklumpen inte kunde bekämpas med vatten, eftersom det då skulle uppstå explosiva gaser. Dessutom fanns risk för radioaktivt utsläpp. Smältverket arbetar med att ta in lågradioaktivt järn som det smälter ned. 

Någon radioaktivitet har dock inte uppmätts i området.

– Nej, företagets strålskyddskontrollanter har gjort mätningar hela natten och under morgonen och de har inte sett någon förhöjd radioaktivitet, säger Jan Österberg.

Brandmännen är även utrustade med dosimetrar som mäter radioaktivitet, men dessa har heller inte gett några utslag.

Inledningsvis fanns det även en explosionsrisk av en syrgastank som står utanför byggnaden. Men enligt Österberg är faran inte längre aktuell eftersom branden är begränsad till byggnaden. Titanklumpen är också helt släckt.

På torsdagsmorgonen var branden begränsad till taket på byggnaden och Jan Österberg säger att den huvudsakligen är under kontroll. Räddningstjänsten arbetar med att spruta vatten från två stegbilar. Det är en stor lokal på 5000 kvadratmeter: 80 gånger 60 meter stor och tio meter hög, vilket gör rasrisken överhängande.

 – Vi vågar inte gå upp och arbeta på taket, säger han. 

Strax efter lunch pågick släckningsarbetet fortfarande av takkonstruktionen och en större stegbil har rekryterats från Nynäshamn. Prognosen är att elden troligen inte kommer vara släckt förrän framåt kvällen, därefter påbörjas eftersläckningsarbetet. 

– Vi kommer säkert vara där kvar där till sent i kväll, säger Helena Österlund på räddningstjänsten i Södermanland.

Ingen person ska ha kommit till skada.

Läs mer: Smältverk för radioaktivt avfall brinner utanför Nyköping