Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/branden-i-studsviks-smaltverk-ar-slackt/

Sverige

Branden i Studsviks smältverk är släckt

Brandbekämpningen på smältverket för radioaktivt avfall i Studsvik är över. Släckningsarbetet har pågått i mer än ett dygn innan branden slutligen gick att släcka. På lördagsmorgonen avslutades insatsen. 

Smältverket som ägs av företaget Cyclife Sweden ligger cirka två mil öster om Nyköping och arbetar med att ta in lågradioaktivt järn som det smälter ned. l torsdagskväll arbetade man med en cirka 20 ton tung titanklump som av okänd anledning fattade eld.

En massiv räddningsinsats inleddes och anläggningen utrymdes. Först på fredagskvällen var branden släckt. 

– Vid 18-tiden skickade vi hem massor av personal och då hade vi ingen brand längre, säger Andreas Blomquist, insatsledare på Södermanlands räddningstjänst.

Under natten mot lördagen har man haft en bil kvar som har övervakat branden men vid 07-tiden avslutades insatsen.

– Det har brunnit mycket i dolda utrymmen i konstruktion. 

Räddningsarbetet komplicerades av att brandhärden i titanklumpen inte kunde bekämpas med vatten, eftersom det då skulle uppstå explosiva gaser, utan fick brinna ut av sig själv. Dessutom fanns risk för radioaktivt utsläpp.

Har branden varit ovanligt svår att släcka?

– Jag tycker inte att det har tagit ovanligt lång tid med tanke på vilken stor och komplex byggnad det är. Det tar lång tid att släcka industribyggnader. Men man måste ha med att det har funnits en titanklump och annat som har gjort att vi haft en mer omfattande riskbedömning. Det är ett osäkerhetsmoment och därför har vi haft strålsäkerhetsmyndigheten vid vår sida under hela insatsen, säger Andreas Blomquist.

Hur omfattande de materiella skadorna är kan inte Andreas Blomquist uttala sig om. 

– Men man har fått såga upp taket och andra delar på byggnaden för att komma åt att släcka och det kan ta sin tid att renovera, säger han.