Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 08:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/brannskadades-vid-polisingripande-nu-granskar-jo-fallet/

Sverige

Brännskadades vid polisingripande – nu granskar JO fallet

En man brännskadades svårt och fick vårdas i respirator efter ett polisingripande i höstas. Polisen hade feltolkat mannens epilepsianfall och tryckt ner honom i nylagd asfalt. En internutredning mot poliserna har tidigare lagts ned. Nu ska ingripandet granskas av Justitieombudsmannen (JO), rapporterar nyhetsbyrån Siren. 

Det var i oktober förra året som den 35-åriga mannen fick ett epilepsianfall när han stod och lagade mat hemma i sitt kök. Mannens sambo ringde då SOS Alarm. Under samtalet vaknade mannen till, desorienterad och förvirrad, och började skrika på hjälp. Larmoperatören uppfattade skriken som att mannen var aggressiv och psykotisk och polis kallades till platsen som stöd för ambulanspersonalen.

I sin JO-anmälan skriver mannen om vad som hände därnäst:

”Med kravallsköld kliver tre poliser in i vår lägenhet, jag minns inte detta, är fortfarande förvirrad och jätterädd för allting så jag springer ut på verandan i strumpor, rundar ett cykelställ på baksidan och blir då pepparsprejad i ansiktet.”

Polisen trycker sedan ner honom på marken, som är rykande het av nylagd asfalt. Mannen beskriver hur han av panik och outhärdlig smärta, och förblindad av pepparsprejen, ålar för att komma loss. Men de tre poliserna och ambulanspersonalen fortsätter att pressa honom mot den heta asfalten. 

Det slutar med att mannen hamnar i koma och förs till sjukhus med ambulansen. 

Efter två dygn i respirator vaknar 35-åringen, sårig och sönderbränd med tredje gradens brännskador på ”hela vänster lår och höger fot.” Han har tvingats genomgå flera hudtransplantationer sedan dess.

Mannen anmälde polisen för vållande till kroppsskada, men internutredningen lades ner trots att det fanns en film av händelsen. Enligt åklagaren gick det inte att styrka att poliserna hade agerat brottsligt även om det var ”en olycklig situation”, skriver Aftonbladet.

Polisen gjorde en anmälan mot mannen för våldsamt motstånd, men även det ärendet lades ner, enligt SVT Nyheter Örebro.

Nu har Justitieombudsmannen beslutat att granska fallet. Mannen har tidigare uttryckt sin stora besvikelse över bristen på stöd från samhället efter ingripandet och i sin anmälan framhåller han en fortsatt känsla av att vara kränkt och skuldbelagd. 

JO vill ha svar av polisen region Örebro om insatsen och de överväganden som gjordes. Senast den 28 september ska yttrandena ha kommit in. 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt