Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 01:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/brett-stod-for-ny-krislag-efter-lang-forhandling/

SVENSK POLITIK

Löfven om krislagen: Ger oss verktyg att agera snabbt

13 min. Partiledarna har haft möte angående utökad makt för regeringen.

Efter förhandlingar mellan partiledarna finns nu ett brett stöd i riksdagen för att ge regeringen större befogenheter i kampen mot coronaviruset.

– Det ger oss verktyg för att skyndsamt kunna agera med fler åtgärder, säger statsminister Stefan Löfven.

Tisdagens möte mellan samtliga partiledare blev nästan två timmar längre än planerat, men när det var över fanns en bred enighet om ändringar i smittskyddslagen. Regeringen kommer att få mandat att på egen hand vidta drastiska åtgärder, som begränsningar av folksamlingar, stängning av köpcentrum och stopp för transporter.

Bild 1 av 2
Foto: Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT
Bild 2 av 2
Foto: MAXIM THORE

Bara ett par timmar senare klubbade regeringen propositionen på ett extrainsatt sammanträde.

– Det här gäller enbart åtgärder som är kopplade till coronaviruset men som kan behöva gå längre än smittskyddslagen har tillåtit och enbart under en begränsad tid, säger statsminister Stefan Löfven (S) och tillägger:

– Jag vill passa på att tacka för bra och konstruktiva samtal med de andra partiledarna om detta förslag.

Det kontroversiella med lagändringarna är att makt att fatta beslut som har legat i riksdagen förs över till regeringen. Avgörande för att oppositionen skulle gå med på detta var att riksdagens kontrollmakt stärktes jämfört med vad regeringen själv hade föreslagit. Det uppnådde man på tisdagens partiledarmöte.

– Regeringen har lyssnat på både oppositionen och lagrådet. Alla beslut som regeringen tar kommer att gå till riksdagen omedelbart för avgörande, säger Jonas Sjöstedt (V).

Det är en ändring som är i linje med vad lagrådet efterfrågade i sitt utlåtande på måndagen.

Moderaternas Ulf Kristersson lyfter fram samma sak.

– Vi är glada att regeringen har gått oss helt till mötes i att riksdagen ytterst måste ha makten att godkänna sådana här beslut, säger han.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) efter partiledarmötet.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Socialminister Lena Hallengren (S) betonar att det är för smittskyddets skull som regeringen kan behöva agera skyndsamt, utan att först inhämta riksdagens godkännande.

– Det är framför allt en fråga om tid. När viruset sprids snabbt kan vi behöva agera snabbt. En vanlig riksdagsbehandling kan betyda att vi förlorar dagar och får en betydligt värre smittspridning, säger hon.

Såväl Moderaterna som Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var kritiska till att frågan om ersättning till näringsidkare inte hade besvarats i regeringens tidigare förslag. Där anser KD:s Ebba Busch att hon fått tillfredsställande besked.

– Vi har blivit hörsammade. Det är viktigt att den som blir drabbad av beslut till följd av detta kan få någon form av kompensation, säger Ebba Busch.

KD anser att det inte behöver preciseras i detalj i själva lagen hur ersättningen ska utformas, det kan fastställas på annat sätt. Moderaterna däremot vill ha tydligare skrivningar än vad regeringen gått med på.

– Där är vi inte överens. Vi återkommer till hur vi kommer att ställa oss till den delen av propositionen, säger Ulf Kristersson.

SD:s gruppledare i riksdagen Henrik Vinge konstaterar att regeringen nu kan räkna med stöd från hans parti för lagändringen.

– Vi tycker att det är viktigt att man vidtar kraftigare åtgärder för att stoppa smittspridningen, det borde man ha gjort redan tidigare. Vi tycker att rätt avvägning görs nu, riksdagen får möjlighet att omedelbart överpröva besluten, säger han.

Lagändringen ger också regeringen möjlighet att omfördela läkemedel mellan regionerna, något som regionerna i normalfallet sköter själva. Den är tänkt att träda i kraft den 18 april.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt