Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/breven-berattar-om-det-nya-landet-da-och-nu/

Sverige

Breven berättar om det nya landet – då och nu

Bild 1 av 5 Ehab, 28, Moosa, 26, Hamza, 29 och Ali, 25, SyrienVännerna bor tillsammans på ett asylboende på orten de kallar ”Sveriges finaste stad” – Svedala. De är alla akademiker från Damaskus och kom till Trelleborg i mitten av oktober. Sedan de kommit på plats på asylboendet ägnar de hela dagarna åt att läsa svenska barnböcker, grammatikövningar och översätta texter och sånger. ”Vi gör det här för att få ett försprång den dagen vi kommer härifrån.” Vänner och familjemedlemmar som undrar hur de har det får oftast bara en bild tillbaka: en selfie från skrivbordet.
Foto: Daniel Nilsson
Bild 2 av 5 Amer Abuzeid, 19, Syrien. En av hans första rapporter hem via chattappen Whatsapp.”Hej min bror. Just nu är jag på flyktinganläggningen. det finns en del killar och tjejer som jag umgås med. Iblandåker jag till en stad som ligger nära som heter Ystad. Här finns allt. Mat och sovplatser.”
Foto: Daniel Nilsson
Bild 3 av 5 Azeez Daher, 22, SyrienEfter den elva dagar långa, extremt intensiva, flykten genom Europa har Azeez Daher äntligen kunnat andas ut. Åtminstone tillfälligt. Kulturhuset Kontrapunkt, som engagerat sig för flyktingar, har gett honom och hans vänner en sängplats, mat och lite andrum i några dagar. Profilbilderna på Facebook och Whatsapp är utbytta mot en svensk flagga. ”Nu ska det här bli mitt hemland, hoppas jag”, säger han. I framtiden drömmer han om att arbeta som telefonförsäljare.
Foto: Daniel Nilsson
Bild 4 av 5 Khadje al-Rashe, 25, SyrienKriget och oron för att hon skulle bli tillfångatagen eller bortgift var en av anledningarna till att Khadje valde att följa med sina syskon på flykten från Syrien. Innan kriget började för snart fem år sedan arbetade hon i en skönhetssalong. Hennes specialitet var att göra i ordning blivande brudar inför en vigsel. Men situationen blev ohållbar. Veckorna innan de bestämde sig för att lämna landet hade de inte haft rent vatten på 14 dagar.
Foto: Daniel Nilsson
Bild 5 av 5 Alaa Adeen, 29, SyrienSå fort Alaa kommit in i Sverige och registrerat sina fingeravtryck släppte han alla tankar på flykten. Det enda han funderar över nu är hur han ska kunna hjälpa sin fru och sex månader gamla son som befinner sig i Jordanien. Chattkonversationerna visar hur frustrerad han är över att inte kunna få ett jobb på en gång, men också hur svår situationen är för hustrun Rahaf som väntar på räddningen i Sverige. ”Det svåraste är att vara borta från min son. Det enda sättet för mig att existera för honom är Skype.”
Foto: Daniel Nilsson

En dryg miljon svenskar utvandrade till USA kring förra sekelskiftet i hopp om en bättre framtid. Hälsningarna hem, Amerikabreven, berättar historien om deras resa och livet i det nya landet.

I dag skriver syriska flyktingar sina brev i mobiltelefoner men innehållet påminner om det i gulnade kuvert från förr: hemlängtan och skönmålningar, saknad och drömmar.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in