Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 15:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/brist-pa-jordgubbar-ger-dyra-midsommargubbar/

Sverige

Brist på jordgubbar ger dyra midsommargubbar

Det ser ut att bli färre jordgubbar på midsommarborden i år. Arkivbild.
Det ser ut att bli färre jordgubbar på midsommarborden i år. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Det ser ut att bli färre jordgubbar på midsommarborden i år. De svenska odlarna får inte fram tillräckligt många jordgubbar och priserna stiger, rapporterar lantbrukets affärstidning ATL.

TT Text

– I fjol klarade vi av att ha 100 procent svenska jordgubbar. I år är det kanske 30 procent. Av tio pallar jordgubbar vi får in är sju importerade, säger Peter Bilic, inköpare på Fruktimporten Stockholm, till tidningen.

Han räknar med försäljningspriser runt 100 kronor litern i butikerna under torsdagen och på midsommarafton. Både för svenska och importerade jordgubbar.

De svenska bären, men också de tyska och polska, drabbades av frost i maj och efter det har kallt och mulet väder gjort att tillväxten aldrig riktigt kommit igång. De senaste dagarnas värme har inte heller räckt till för att produktionen ska möta efterfrågan.

I stället har en stor del av importen kommit från Belgien, med priser i nivå med svenska jordgubbar, skriver ATL.

Ämnen i artikeln

Midsommar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt