Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 08:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/brist-pa-munskydd-pa-flera-apotek-trots-osaker-nytta/

Sverige

Brist på munskydd på flera apotek – trots osäker nytta

Foto: Magnus Hallgren

Medan många länder inför krav på munskydd, och i vissa fall delar ut dem gratis, är svenska Folkhälsomyndigheten skeptisk till dess effekter. På apoteken är bristen på munskydd stor. 

– Det har varit i stort sett slut sedan i början av februari, säger Magnus Frisk, presstalesperson på Apoteket. 

Svenska Folkhälsomyndigheten har hittills varit tveksam till munskydd för allmänheten. Under måndagens pressträff sade statsepidemiolog Anders Tegnell att deras hållning fortsatt är att människor ska vara hemma när de sjuka och hålla avstånd. Han menar att ett munskydd dels kan ge en osäker trygghet, dels måste hanteras korrekt för att de ska ha någon effekt.

– Det finns mycket komplikationer och vinsterna är, vad vi vet än så länge, ganska marginella, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på måndagen.

Att bära munskydd för att stoppa spridning av covid-19 blir allt vanligare, i världen i stort och i Sverige. 

I Europas största land Tyskland är det sedan i förra veckan obligatoriskt att bära enklare munskydd i kollektivtrafiken och i butiker över hela landet. Reglerna skiljer sig något åt mellan delstaterna, och medan invånarna i exempelvis Bayern riskerar böter om de bryter mot maskplikten, kommer Berlinbor utan munskydd undan med en tillsägelse. 

I flera delstater delar myndigheterna ut gratis masker till invånarna. Det är även tillåtet att täcka näsa och mun med sjalar eller halsdukar.

Masktvånget har föregåtts av en lång diskussion där kritiker, likt Folkhälsomyndigheten i Sverige, ifrågasatt nyttan med munskydd och varnat för att de kan ge en falsk känsla av trygghet. Men experterna från det tyska smittskyddsinstitutet RKI ser reglerna som en nödvändig förutsättning för att gradvis kunna öppna samhället på nytt. 

Åsikten delas av den tyska regeringen som också har tagit fram instruktioner för hur maskerna ska användas och rengöras på ett säkert sätt.

Även i många andra länder, såsom Italien, Spanien och USA finns krav på munskydd i olika utsträckning.

Generellt när det talas om munskydd för allmänheten syftar det till enklare skydd än de som används inom sjukvården. Det råder mer eller mindre fullständig enighet bland forskare och myndigheter om att denna typ av skydd inte är verksamma för att skydda sig själv från smitta. Däremot kan de ha effekt för att skydda personer som befinner sig i en smittsam persons omgivning, om denne bär munskydd. Det finns dock tvetydiga forskningsresultat i frågan. 

I svenska apotek är det stor brist på munskydd, enligt DN:s rundringning. 

Varken Apoteket Hjärtat, Kronans apotek eller Apoteket har några inne på lager. Magnus Frisk, presstalesperson på Apoteket, säger att det har varit brist på marknaden i flera månader. 

– Det har varit i stort sett slut sedan i början av februari. Det är ju normalt inte en storsäljande produkt men när vi såg att efterfrågan ökade försökte vi beställa in, men det var inte så lätt. Under nästa vecka ska vi få en leverans.

På tisdagen uppmanade sex virologiforskare Folkhälsomyndigheten att rekommendera att munskydd används i publika miljöer och i äldrevården. De menar att en person kan vara smittsam utan att den känner symtom och skriver att viruset kan spridas via utandningen.

Världshälsoorganisationen WHO skriver på sin hemsida att munskydd kan begränsa spridningen av covid-19, men betonar att användandet av mask inte är ett tillräckligt skydd. 

”Andra åtgärder såsom fysisk distansering och handhygien bör antas”, skriver WHO.