Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 14:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/brist-pa-vittnesmal-efter-mordet-i-biskopsgarden-de-vill-losa-saker-internt/

Sverige

Brist på vittnesmål efter mordet i Biskopsgården – ”De vill lösa saker internt”

En man i 20-årsåldern sköts ihjäl och en man i övre tonåren skottskadades i söndags kväll i Biskopsgården. Polisen hoppas få in nya vittnesuppgifter för att komma vidare i utredningen.
En man i 20-årsåldern sköts ihjäl och en man i övre tonåren skottskadades i söndags kväll i Biskopsgården. Polisen hoppas få in nya vittnesuppgifter för att komma vidare i utredningen. Foto: Lars Näslund

En ung man sköts ihjäl och en annan skadades svårt i Biskopsgården i Göteborg på söndagskvällen. Polisen saknar ögonvittnen till händelsen och trots upprepade försök har mannen som skottskadades inte velat prata med polisen. ”Vi jobbar i uppförsbacke”, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg. 

Det var strax före klockan 18 på söndagskvällen som polisen larmades till Sommarvädersgatan i Biskopsgården, där en man påträffats livlös på marken. I närheten av platsen befann sig ytterligare en man som skottskadats. 

Mannen på gatan, som var i 20-årsåldern, avled av sina skador. Den man i övre tonåren som fått skottskador fördes till Sahlgrenska universitetssjukhuset där hans tillstånd kunde stabiliseras. Enligt polisens presstalesperson Christer Fuxborg har flera försök att förhöra mannen gjorts.

– Han vill inte berätta något för oss.

Eftersom mannen är brottsoffer, inte förövare, har polisen ingen möjlighet att hålla kvar honom. Ytterst är det upp till mannen själv om han vill prata, säger Christer Fuxborg. 

– Vi kan inte slå honom. Bara sträcka ut en hand. Han vet var vi finns, om han vill lämna uppgifter. 

De båda männen är kända av polisen sedan tidigare. Enligt Christer Fuxborg försvåras polisens arbete av den tystnadskultur som råder i många kriminella kretsar.

– De här personerna är inte intresserade av att hjälpa polisen på traven. De vill lösa saker internt, säger han. 

Polisen vill inte gå in närmare på de båda männens bakgrund, men uppger att de tillhör någon form av gruppering i staden. Men det är inte helt enkelt att beskriva miljön, säger Christer Fuxborg. 

– Det är inte de röda mot de vita. De går in i varandra, det är ganska mycket rosa också, säger han. 

Läs mer: Bovärden efter dödsskjutningen: ”Det är läskigt” 

Polisen saknar ögonvittnen till skjutningen. Genom att förstärka sin närvaro i Biskopsgården hoppas man kunna samla in nya vittnesuppgifter och skapa trygghet i området efter det som hänt. Utredningen arbetar just nu med flera olika spår. 

– Inget är hetare än det andra, säger Christer Fuxborg. 

I mars har det gått fem år sedan dödsskjutningen på ”Vår krog och bar” i Biskopsgården, då två personer dödades och åtta skadades. I dag upplevs området som betydligt tryggare, säger Christer Fuxborg. Han ser inte skjutningen som ett misslyckande från polisens sida. 

– Vi gör vad vi kan för att hålla koll på de här personerna. Men vi kan inte vara som plåster på dem. 

Polisen hoppas att det lugnare läget i Biskopsgården ska öka chanserna att få in vittnesmål från allmänheten. 

– Alla minns hur det var då. Ingen vill tillbaka till den tiden. 

Läs fler artiklar om Göteborg här