Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 06:55 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/brister-i-beredskapen-pa-msb-nar-branderna-tog-fart/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Brister i beredskapen på MSB när bränderna tog fart

Brand i Ljusdal.
Brand i Ljusdal. Foto: Erik Nylander

DN:s granskning visar att MSB haft flera luckor i beredskapen för de stora skogsbränderna.

I interna rapporter slår tjänstemän larm om ”extremt tunn bemanning”, brist på sakkunniga och svårigheter att få in personal.

Redan den 25 maj skickade MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut ett meddelande till allmänheten: Extremt stor brandrisk i flera områden i Sverige. 

Ett par veckor senare konstaterade de att risken för bränder på många håll var större än under den stora skogsbranden i Västmanland 2014. 

I början av juni bröt de första större bränderna ut. MSB klassade situationen som så pass allvarlig att myndigheten skapade en särskild organisation för skogsbrandsrisken.

MSB är ansvarig för att samordna den svenska krisberedskapen. Jämfört med branden i Västmanland 2014 agerade MSB snabbare med att begära internationell hjälp, något som bland annat berömts från regeringshåll.

– Jag tycker att man gör ett fantastiskt arbete från alla inblandade myndigheter. Den signal jag får från människor som var med i samband med Västmanlandsbranden 2014 är att det är bättre organiserat och bättre ordning nu, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) under en pressträff på tisdagen. 

DN:s granskning av myndighetens interna dokument visar att organisationen ändå på många punkter var oförberedd när skogsbränderna började sprida sig.

Rapporter som DN tagit del av avslöjar att tjänstemän på MSB:s olika avdelningar redan tidigt under sommaren larmade om personalbrist på grund av semestrar och myndighetens planerade flytt till Karlstad. Redan i juni benämns bemanningen som “något ansträngd”, för att senare beskrivas som “extremt tunn” på vissa avdelningar.

Läs mer: Dan Eliasson: ”Vi har haft en hög beredskap” 

I ett dokument från den 12 juni framgår att förstärkning behöver ske inför sommaren. Man efterlyser experter på skogsbrandrisk, analytiker, handläggare och en redaktör.

Av dokumentet framgår också att generaldirektören Dan Eliasson måste mana på cheferna att få fram personal som kan jobba: “Förstärkning behöver ske från övriga myndigheten, med start omgående för inskolning innan semestern. Behov av att GD måste vara tydlig till avdelningschefer”, skriver tjänstemännen. 

Det är inte bara personal det är brist på, även materiel saknas. I rapporterna framgår att brandslangar börjar ta slut redan i juni och att papperskartor inte finns tillgängliga.

DN:s granskning visar att bristen på personal fortsätter under sommarveckorna. Förfrågningar om personal som kan ställa upp upprepas gång på gång. Det gäller inte minst “GIS-funktionen” som arbetar med analys av geografiska data. MSB:s personal varnar om kommande brist på GIS-medarbetare då hela funktionen ska vara obemannad under tre veckor i juli.

Den 14 juli utbryter den stora branden i Ljusdal i Gävleborg som ska komma att bli den hittills mest omfattande i svensk modern tid. 

MSB:s interna rapport visar hur man i detta skede efterlyser just GIS-stöd, till exempel en karta över pågående bränder och kritisk infrastruktur. MSB lyckas till slut hitta två personer som kan hoppa in och jobba. 

Aud Sjökvist, regeringens särskilda utredare för Västmanlandsbranden, säger att bristen på personal och beredskap är häpnadsväckande.

– Hur man kan befinna sig i den situationen är obegripligt. Med tanke på myndighetens viktiga uppdrag måste de alltid åtminstone kunna prestera en minimibemanning, det är fullständigt oacceptabelt att hänvisa till semestrar.

Så sent som den 17 juli letar MSB fortfarande efter en skogsbrandsexpert. Det går trögt. I ett meddelande skriver en tjänsteman att man har svårt att göra sökningar på rätt kompetens i myndighetens resursdatabas. Den planerade åtgärden blir att skriva ut informationsblad “och skicka ut brett”.

Enligt DN:s uppgifter har ledande experter på området kring skogsbränder inte ens fått frågan om att delta i arbetet från MSB. De har i stället direktkontakt med räddningstjänsterna ute på fältet.

– Det är oerhört märkligt, särskilt med tanke på att det bara är några år sedan skogsbranden i Västmanland. Det finns naturligtvis folk att anlita snabbt om man vill, säger Aud Sjökvist.

Senare i de interna rapporterna konstaterar MSB att myndigheten måste göra en översyn av hela resursdatabasen för att hitta lämpliga personer som kan behövas för den fortsatta insatsen.

Att skogsbränderna 2018 är en exceptionell och svår situation blir extra tydligt när den operativa chefen på MSB beskriver sin situation under ett stabsmöte: ”För första gången kan vi hamna i en situation där behoven hos räddningstjänsterna överstiger MSB:s kapacitet och resurser. Vi kan behöva göra tuffa prioriteringar”.

Han fortsätter:

”Resurserna ute hos räddningstjänsterna börjar tryta, dels slang men främst räddningstjänstpersonal som börjar utmattas”.

Jakob Wernerman, operativ chef på MSB, hävdar att myndigheten haft den skogsbrandsexpertis som krävts, att det som syns i de interna dokumenten är myndighetens försök att säkerställa att det finns bemanning. 

– De här personerna går i skift eftersom de jobbar så intensiva perioder. I vår räddningstjänstfunktion har vi för tillfället åtta personer som jobbar. Vi har räddningstjänstexpertis även i vår resursmäklingsfunktion, två eller tre personer just nu. Vi har även den expertisen i vår analysfunktion, där har vi i dag en person. 

Han medger samtidigt att myndigheten tvingats lägga ”väldigt mycket resurser” på att hitta folk som kan jobba. 

Du tycker inte att det begåtts ett misstag i semesterplaneringen? 

– Nej, det är inte min bedömning. Vi har kunnat få in den expertis vi behövt. På min enhet där jag jobbar till vardags, insatsenheten, så är det hela tiden en vetskap att man gör en semesterplanering, går på semester men om det händer något för vi en dialog om man har möjlighet att komma in och jobba.

Över 30 personer på MSB har nu avbrutit sin semester.

Läs mer: Jas-plan bombar skjutfältet vid Trängslet 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.