Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Brister i försvaret på Gotland

Foto: Magnus Hallgren

Det är stora brister i det försvar som håller på att byggas upp på Gotland, för en miljard kronor. Det anser flera experter som Sveriges radios Kaliber i P1 har talat med. 

De försvarsexperter som Kaliber i P1 har pratat med är främst kritiska till att det inte finns luftvärn eller artilleri på ön. Om en kris skulle uppstå måste luftvärnet komma från Halmstad och artilleriet från Boden. Samtidigt måste soldater som kör stridsvagnar på ön ta sig från fastalandet. 

– Till att börja med, hela Gotland kan de inte ens försvara över huvud taget. Vi talar om en enstaka plats, Visby flygplats eller Slite hamn eller någonting sådant, säger Karlis Neretnieks, tidigare chef för Gotlands regemente och rektor på Försvarshögskolan. 

För att återuppbygga ett försvar på Gotland satsas en miljard kronor och det är en del av de 10 miljarder som Försvarsmakten har fått i ett extra anslag under perioden 2016-2020. Utöver detta investeras också 780 miljoner kronor till att bygga en ny garnison. 

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) kan det även att bli fler satsningar på försvaret av ön. 

Stridsgruppen kan när den väl är klar utgöra någonting som är tröskelhöjande, som har en försvårande omständighet för en eventuell angripare. Det leder ju också till vi har en helt annan beredskapsmöjlighet på Gotland. Så jag tror att den här frågan kommer att vara väldigt aktuell i nästa försvarsberedning, säger Hultqvist till Kaliber i P1. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.