Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Brister i hantering av barnbrudar

Foto: Janerik Henriksson/TT

Under flyktingkrisen placerade kommuner minderåriga gifta flickor med deras vuxna makar.

En ny granskning konstaterar att kommunernas kunskaper om riskerna med barnäktenskap brister.

I den stora flyktingströmmen till Sverige hösten 2015 kom fler gifta asylsökande barn till Sverige än tidigare. I en granskning hittade Migrationsverket 132 barn som kommit till Sverige som gifta. Barnen fanns i 80 kommuner och hade i de flesta fall placerats med sina vuxna makar – trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag.

Mörkertalet bedömdes samtidigt vara stort.

Nu har Socialstyrelsen på regeringens uppdrag granskat kommunernas hantering av den här gruppen. Och det visar sig att arbetet brister.

”Vi har sett exempel på kommuner som inte har tillräckliga kunskaper om riskerna med barnäktenskap, och de negativa konsekvenser det kan innebära för barnets utbildning, hälsa och säkerhet”, säger Petra Rinman, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar också att barnets situation ofta är komplex. De flesta har egna barn, vilket innebär att socialtjänsten måste ta hänsyn till bägges behov.

Socialstyrelsen understryker att gifta barn som kommer till Sverige ska handläggas enligt samma regelverk som alla andra barn. Barnen ska alltså placeras som andra ensamkommande, på exempelvis HVB-hem.

En vägledning har tagits fram för att kommunerna ska kunna hantera frågan bättre. Där förtydligas regelverket och hur dessa fall ska handläggas.

”Vi tydliggör vad socialtjänsten behöver ta hänsyn till i sin bedömning. Bland annat vikten av att samtala med barnet”, säger Petra Rinman.

Socialstyrelsen genomför just nu en nationell kartläggning för att ta reda på mer om hur många barn som kommer till Sverige som gifta. Resultatet ska presenteras i början av 2019.

Fakta.Barnäktenskap

  • I Sverige är det förbjudet för barn att gifta sig.
  • Lagstiftningen skärptes 2014 genom att möjligheten att få dispens togs bort.
  • Även möjligheten att erkänna utländska barnäktenskap begränsades kraftigt.
  • Förbudet mot erkännande gäller dock inte om ett barnäktenskap ingåtts utomlands då ingen av makarna hade anknytning till Sverige.
  • Antalet barn som kommit till Sverige som gifta skattades av Migrationsverket 2016 till 132 stycken, men mörkertalet bedöms vara stort.
  • Regeringen ser just nu över hur skyddet kan stärkas mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv. Frågan om ytterligare begränsningar av möjligheten att erkänna barnäktenskap som ingåtts i andra länder ska presenteras i december.
  • Socialstyrelsens rapport bygger på telefonintervjuer med 74 kommuner, samt fördjupade intervjuer med tio av dessa och samtal med tre flickor.

Källa: Socialstyrelsen, TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.