Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Brister i värnpliktigas inflytande

Värnpliktigas vardag och medinflytande varierar kraftigt mellan olika förband. De utnyttjas exempelvis inte sällan som grå arbetskraft, visar en rangordning av de militära förbanden som presenterades på värnpliktskongressen i Skövde.

F 17 i Ronneby blev överlägsen vinnare när de värnpliktiga betygsatte medinflytande, arbetsmiljö, säkerhet, grundutbildning, fritidssatsningar, civilt meritvärde och information.

Förbandet fick sammanlagt 17 poäng i den poängskala som Värnpliktsrådet använt, medan Livgardet i Stockholm hamnade i botten med 5,5 poäng.

I utvärderingen konstateras bland annat att F 17 visat stort engagemang i medinflytandefrågor. Kritiken mot Livgardet går bland annat ut på att värnpliktiga utnyttjas till bevakning och högvaktstjänst.

- Målet är egentligen inte att peka ut vilka förband som är dåliga utan att de som hamnat långt ned på listan tar efter de övre, säger Värnpliktsrådets ordförande Johan Rindevall.

Plutonens timme är grunden för medinflytandet. Det är under den som enskilda värnpliktiga kan komma till tals i frågor som de vill framföra via sina förtroendevalda. Men alltför ofta fuskas timmen bort.

Att tvätta befälens bilar, klippa gräsmattor eller servera fika på utlandsmissioners anhörigdagar är, enligt Rindevall, exempel på hur värnpliktiga utnyttjats som grå arbetskraft.

Om försvarsmakten ska lyckas i sina ambitioner, att allt mer basera värnplikten på frivillighet och samtidigt leva upp till målet att 30 procent ska gå vidare till internationell tjänst, krävs att de värnpliktigas krav och behov verkligen tas på allvar, heter det i en sammanfattande kommentar till rapporten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.