Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bröllopstårta för både kronprinsessan och folket

Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Det är gräddan av Sveriges konditorer som fått årets smaskigaste uppdrag: att komponera och tillverka tårtan till kronprinsessan Victorias bröllop med Daniel Westling.

På onsdagen presenterades inte bara laguppställningen och lagledaren för detta grupparbete utan även det bakverk som går under namnet Folkets bröllopstårta.

Conrad Tyrsén, Årets konditor 2009, Maria Grave (2008), Jennie Elmerfors (2007) och Mattias Ljungberg (2006) har fått ansvaret för kronprinsessparets tårta under ledning av Günther Koerfer, en konditor med många tunga meriter. Inte bara VM-guld i dessert 2006. Han tog fram desserten till kungaparets bröllopsmiddag 1976 och till kronprinsessans dop året därpå.

Folkets bröllopstårta, som börjar säljas den 19 maj, är inte helt olik en gammal hederlig prinsesstårta med marsipanlock. Färgen är dock vit i stället för grön. Tårtans botten är gjord av mandel, som täckts med jordgubbskompott och ovanpå detta ett lager med vaniljmousse och mandelkrisp. Och på toppen av det pudrade marsipantäcket en gyllene krona – liktydig med att en tia från varje såld tårta går till kronprinsessparets bröllopsstiftelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.