Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bröstmjölk kan bli mirakelmedicin

Ämnet som finns i bröstmjölk har tidigare visat sig döda cancerceller.
Ämnet som finns i bröstmjölk har tidigare visat sig döda cancerceller. Foto: Alamy

Ett protein som finns i bröstmjölk kan bli ett motmedel mot resistenta bakterier. Proteinet gör att bakteriernas resistens försvagas så att antibiotika fungerar igen.

Ämnet kallas för ”hamlet” och har tidigare visat sig döda cancerceller. Nu hoppas forskarna att man inom några år ska kunna använda det för att behandla människor mot bakterier som blivit resistenta mot antibiotika, skriver Sveriges Radio.

– Det visar sig kunna känsliggöra antibiotikaresistenta bakterier för de antibiotika de är resistenta mot, säger Anders Håkansson, professor vid institutionen för laboratoriemedicin vid Lunds universitet till SR.

Tanken är att först koncentrera sig på att försöka ta fram medicin som fungerar mot två typer av resistenta bakterier som årligen orsakar miljontals många dödsfall: pneumokocker, som ger lunginflammation, och tuberkulosbakterier.

Till skillnad mot andra mediciner kan test på människor komma i gång ganska snart, och om 3-4 år hoppas skulle vissa patientgrupper kunna börja behandlas, tror forskarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.