Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 15:28 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/brottsforskare-om-bra-rapporten-en-dramatisk-okning/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Brottsforskare om Brå-rapporten: En dramatisk ökning

Andelen svenskar som säger sig ha blivit utsatta för olika typer av brott, med sexualbrotten som sticker ut särskilt, ökar enligt en ny Brå-rapport.
Andelen svenskar som säger sig ha blivit utsatta för olika typer av brott, med sexualbrotten som sticker ut särskilt, ökar enligt en ny Brå-rapport. Other: Stina Stjernkvist/TT

Andelen svenskar som säger sig ha blivit utsatta för olika typer av brott, med sexualbrotten som sticker ut särskilt, ökar enligt en ny Brå-rapport. 

”En dramatisk ökning”, kommenterar brottsforskaren Manne Gerell.

Andelen av befolkningen som utsatts för brott som hot, trakasserier, bedrägeri, misshandel, sexualbrott och personrån stiger i alla kategorier.

– Det slående är att totalen sticker ut. Nästan alla brott ökar och nästan alla brott är på rekordnivå. Det rör sig om ett par hundratusen fler personer som är utsatta för brott, säger Manne Gerell, som är adjunkt på Malmö högskola och bland annat forskar om brottslighet. 

Gerell anser att den senaste Brå-rapporten inte fått tillräcklig uppmärksamhet i medierna. DN skrev på onsdagen om rapporten, med fokus på den stora ökningen för sexualbrott

Enligt Gerell så hade han förväntat sig ”förstasidorna och flera fördjupande artiklar” i de stora medierna. Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå, håller med om att siffrorna är allvarliga och att det är viktigt att uppmärksamma dem. 

– Det är så att hur man än ser på det är det de högsta nivåerna vi har sett sedan vi började mäta. Vi vet inte om det är ett resultat av en förändring i utsattheten eller en i benägenheten att berätta om det. Vi tror att det är en kombination av det.

När det gäller sexualbrotten är det en stor ökning, men exakt hur många procent och vilken lutning kurvan har kan man inte säga, eftersom det finns ett mått av statistisk osäkerhet.

Är det en dramatisk rapport?

– Det är svårt att säga, vi har gjort mätningarna sedan 2006 och fram till 2012 såg vi inga ökningar i sexualbrott, sedan dess ser vi det. Det räcker som anledning till att se behovet av att utreda frågan mer, säger hon. 

Manne Gerell håller med om att oklarheterna i hur stor den verkliga ökningen av brotten är, kan göra att det är svårt att värdera rapporten. 

– Men det är den bästa datan vi har på brottslighet och hur utsattheten förändrats. Det är klart att det finns en statistik osäkerhet, men utgångspunkten måste vara att när det är en kraftig förstärkning, till de värsta nivåerna sedan vi började mäta, så är det rimligt att uppmärksamma det. Sedan får man fördjupa och analysera vad det beror på, säger han. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.